Tekst pod piosenkę

• Autor wątku Autor wątku Kubakobeszko1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kubakobeszko1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam
Mam pytanie odnośnie praw autorskich, a mianowicie chodzi mi o to że chciałbym brać piosenkę jakiegoś znanego wykonawcy, dodać do niej tekst i wrzucić na youtube ze swojego konta. Nie chodzi mi tutaj o zarabianie na reklamach czy inna formę zarobku, chodzi o samą satysfakcję, oczywiście w opisie dodawałbym info ze nie jestem autorem tekstu ani muzyki. Czy w ten sposób mógłbym legalnie wrzucać takie filmy na youtube ?

Tak, za odpowiednią zgodą. Licencję można opłacić u właściwej OZZ.

Po szczegóły użyj opcji - szukaj bo temat korzystania z cudzego utworu był wielokrotnie omawiany.

Ostatnia edycja:
No właśnie znalazłem na jakimś innym forum znalazłem info ze jeżeli bym dał informacje ze nie jestem autorem to wszystko by było ok. Ale ten post był chyba 2010r i chciałbym sie upewnić czy to prawda. Pozatym na stronie youtube zasada dozwolonego użytku mówi ze mozna używać tekstów objętych prawami w celach rekreacyjnych. Wiec chyba jeżeli nie robię tego komercyjnie to nic mi nie grozi ?

Ostatnia edycja:
Kubakobeszko1 napisał:
... ze jeżeli bym dał informacje ze nie jestem autorem to wszystko by było ok. ... zasada dozwolonego użytku mówi ze mozna używać tekstów objętych prawami w celach rekreacyjnych. ...
Kompletne bzdury.

Czyli nie ma żadnego sposobu z wyjątkiem wykupienia licencji ?

Ok, a mógłbyś mi jeszcze powiedzieć jaki rodzaj licencji musiałbym wykupić ? Szukałem na tej stronie ***mod***
Ale nie wiem która wybrać i czy wogole któraś z tych by była odpowiednia

Jeżeli ma to jakies znaczenie to chciałbym wykorzystywać utwory wytwórni steprecords

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Kubakobeszko1 napisał:
... Ale nie wiem która wybrać i czy wogole któraś z tych by była odpowiednia ...
Pytaj u źródła, nie zajmujemy się promowaniem licencji czy tez OZZ.

Pisałem do nich na fanpageu i na email i cisza, ***Regulamin*** ?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Kubakobeszko1 napisał:
Czyli nie ma żadnego sposobu z wyjątkiem wykupienia licencji ?

Szukaj utworów typu copyright and royality free, gdzie sam autor nawet pisze, żeby robić z jego utworami co tylko się chce, komercyjnie czy nie. Od 2009 roku prowadzę kanały na YT z muzyką, w tym mam covery, i żadnych problemów z prawem autorskim. Nawet producentowi gier spodobała się moja przeróbka i rozważał, by dać ją do kolejnej części swojej gry. Druga sprawa to baza twórców na YT, gdzie masz do wyboru mnóstwo darmowej muzyki. W większości przypadkach nic nie musisz robić, a w reszcie tylko napisać w opisie, kto jest autorem oryginalnej muzyki (sam autor wrzuca notkę, jaką należny wkleić w opisie pod filmem).

Powrót