teksty pisane zlecenie a prawa autorskie

• Autor wątku Autor wątku petuunia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

petuunia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Mój znajomy był zatrudniony na umowę zlecenie, w zakres jego obowiązków wchodziły m.i. rozwój i promocja strony internetowej firmy, oraz sponsorowanego przez firmę portalu tematycznego (jedynym elementem łączącym było logo firmy jako sponsora na głównej stronie, a wszystkie teksty miały charakter publicystyczny lub naukowy, nie reklamowy). W ramach rozwijania strony napisał szereg artykułów, które zostały opublikowane na portalu tematycznym pod jego pseudonimem.

Pod koniec stycznia właścicielka firmy zerwała umowę z moim znajomym bez podania powodu, żądając wszystkich loginów i haseł dostępu do serwerów ftp, oraz kont administracyjnych, a także instrukcji dla laika (sigh!). Mój znajomy przekazał żądane hasła, włączając hasło do swojego konta, które używał do zarządzania treściami na portalu tematycznym.

Pierwszym ruchem właścicielki firmy była zmiana nazwy konta, z którego mój znajomy dodawał teksty (przez co automatycznie zmieniły się podpisy autorów pod wszystkimi tekstami). Dodatkowo część artykułów została zmodyfikowana. W tej chwili portal tematyczny został przekształcony w stronę reklamującą firmę, część artykułów została usunięta.

Moje pytania są następujące:
1. Czy mój znajomy ma jakiekolwiek prawo do artykułów, które napisał w ramach umowy zlecenia?
2. Czy właścicielka firmy mogła zmienić podpis pod artykułami sugerując, że to ona jest ich autorem, lub nie podając w ogóle żadnego autora tekstu?
3. Czy usunięcie artykułów ze strony jest jednoznaczne ze zrzeczeniem się praw do nich i mój znajomy może je opublikować w innych miejscach?
4. Czy zmiana formuły strony z portalu tematycznego na stronę reklamową ma wpływ na prawa do tekstów opublikowanych przed tą zmianą?

PS błąd w tytule - powinno być "teksty pisane na zlecenie"

Ostatnia edycja:
ad1. Tak, ma wszystkie praw - zarówno majątkowe jak i osobiste. Przy umowach zlecenie do przeniesnia praw autorskich potrzebna jest osobna umowa.

ad.2 Jest to naruszenia praw autorskich osobistych - art. 78 w związku z art. 16 ustawy o prawach autorskich i prawach pokrewnych

ad.3 Moze je publikować gdzie chce bo jest ich jedynym właścicielem

ad.4 Nie

Bardzo pięknie dziękuję za odpowiedź.

Powrót