Teledysk

• Autor wątku Autor wątku Mały Książe
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mały Książe

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam ponownie

Tym razem pytam w imieniu mojego przyjaciela, muzyka rockowego. Wpadł on ostatnio na pomysł teledysku do nowo skomponowanego utworu. Mi jednak nasunęły się trzy pytania związane ze wstępną formą scenariusza do tejże produkcji:

1. Czy można wykorzystać w teledysku fragmenty twórczości innych osób, w tym wypadku gier komputerowych, bez zgody ich autorów a jeśli tak to jak długie?
2. Czy jeśli w drugiej części teledysku będzie "odtwarzana" masakra w Columbine to w razie czego grozi to oskarżeniami o propagowanie zachowań agresywnych a jeśli tak to jak zabezpieczyć się przed takimi oskarżeniami?
3. W pierwszej części teledysku przewija się motyw maltretowanego w szkole dziecka. Skoro Marylin Manson w teledysku do "Lunchbox" wykorzystał ten sam motyw to czy będzie to naruszenie jego praw do tego pomysłu (chodzi tylko o sam koncept, żadna z planowanych scen nie jest podobna do tego co pokazał Manson)?

Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam

ad. 1 Zalezy czy ten fragment ma charakter twórczy i indywidualny, a być może będzie miało to formę cytatu (art. 29 prawa autorskiego - odnośnie 'prawa gatunku - koniec tego artykuły').
ad. 2 Na jakiej podstawie takie oskarżenie?
ad. 3 Wątpie, aby było to naruszenie.

"ad. 2 Na jakiej podstawie takie oskarżenie?"

Chodzi mi o to czy coś takiego podpada pod paragraf o propagowaniu nienawiści ewentualnie jakieś inne podobne

Nie zachowań agresywnych, a co najwyzej popieranie faszyzmu, nawoływanie publiczne do popełnienia czynu zabronionego etc - ale taki materiał nie spełnia tych przesłanek. No ale oczywiście jak się postarać, to kazdy materiał można tak wyretuszować aby spełniał ;)

Dzięki za pomoc. Pozdrawiam

Powrót