telefon komórkowy u więźnia

• Autor wątku Autor wątku trinity120
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

trinity120

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
witam
mam bardzo szybkie pytanko: czy więzień odsiadujący jakąś niewielką karę ( z tego co wiem 30 dni ma siedziec) może miec przy sobie telefon komórkowy i z niego dzwonic?
bardzo proszę o odpowiedź
pozdrawiam

Trinity to jest wiezienie a nie ośrodek wypoczynkowy...
Czy to jest 30 dni czy 3 lata zasady odbywania kary są takie same dla wszyskich..
A więc odpowiedz na Twoje pytanie jest chyba jasna..

też tak myślałam.
ale facet, który wg wszystkich dostępnych mi wiadomości miał przebywac w więzieniu, nadal nęka mnie telefonami.
więc chciałam się upewnic...

A ja nie byłbym tego taki pewien do końca, czy np. na R3 nie można mieć telefonu?. Niech się wypowie SW :)

communication napisał:
A ja nie byłbym tego taki pewien do końca, czy np. na R3 nie można mieć telefonu?. Niech się wypowie SW :)

Coprawda nie jestem ze SW, ale mogę wam powiedziec,że znam takie przypadki posiadania tel. komórkowego, ale na P3. W jaki sposób się one tam dostają to tego nie wiem, ale napewno jest możliwe.

Na p-2 czy też p-3 wiele osób ma telefony. Polega to na tym że osoba wracająca z pracy zostawia telefon np. w szafce...lub zabiera do zk. Zdarzają sie przemyty. Mój znajomy z p-3 w zk O. normalnie posiadał telefon, dzwonił ile wlezie gdy był w pracy... i czasami poza pracą;)

No tak ale jeżeli ktoś ma wyrok 30 dni, to raczej cięzko żeby miał P2 lub P3 i do tego jeszcze pracował...
Ale tak jak mówi Akte może po prostu dzwoni z budki..

trinity120 napisał:
witam
mam bardzo szybkie pytanko: czy więzień odsiadujący jakąś niewielką karę ( z tego co wiem 30 dni ma siedziec) może miec przy sobie telefon komórkowy i z niego dzwonic?
bardzo proszę o odpowiedź
pozdrawiam

Teoretycznie nie może posiadac telefonu .
Znam osby które są na R2 , pracują poza Zk i mają tel :) Oczywiście do Zk nikt o niczym nie wie .

Odpowiedz - nie można.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
z niektorych budek telefonicznych da sie wysłac sms-a wiem ze były takie budki w trzebini ale czy sa nadal? tego nie wiem

skazany w zadnym typie zk NIE MOZE posiadac tel. komorkowego ani zreszta zadnego innego;-)
baaardzo rzadko ale niestety zdarza sie wykryc nielegalny tel. na kryminale
jesli dreczyciel przebywa w zk mozesz zwrocic sie do policji i naswietlic jaka jest sprawa, oni w porozumieniu z zk moze cos an to poradza (np. znajda i zabiora)
jesli chodzi o tel. stacjonarny to na zamku rozmowy podlegaja kontr. administracji, na polotworku i otworku juz raczej nie

jak sie ma kase i znajomości to mozna wszystko miec w zk!!!

ano z ta kontrola roznie bywa;-)
laura a ty oczywiscie bylas i wiesz;-)

communication napisał:

Więc: na żadnym oddziale na terenie ZK skazany NIE MOŻE posiadać telefonu! Nieważne, jaką grupę klasyfikacyjną ma, jedyny telefon, z którego mogą korzystać skazani to aparaty inkasujące na terenie oddziału.

Wiesz co Bandzior, bardzo nie lubię jak ktoś nowy pojawia się na forum i zamiast rozpocząć od poczytania, zaczyna od odpowiadania, którym w dodatku wprowadza jeszcze niepotrzebny chaos.
I czy przeczytanie zaledwie dwóch stron tegoż wątku jest naprawdę tak trudne, żebyś po tylu odpowiedziach jakie padły zarówno przed postem Communication jak i po:
młoda21 napisał:
Trinity to jest wiezienie a nie ośrodek wypoczynkowy...
Czy to jest 30 dni czy 3 lata zasady odbywania kary są takie same dla wszyskich..
A więc odpowiedz na Twoje pytanie jest chyba jasna..
Akte napisał:
Może dzwoni po prostu z budki tel.? Bo tyle to im jeszcze wolno:)
izuniaem napisał:
Odpowiedz - nie można.
lysy81 napisał:
skazany w zadnym typie zk NIE MOZE posiadac tel. komorkowego ani zreszta zadnego innego
musiał dopisywać
BANDZIOR' napisał:
Więc: na żadnym oddziale na terenie ZK skazany NIE MOŻE posiadać telefonu! Nieważne, jaką grupę klasyfikacyjną ma, jedyny telefon, z którego mogą korzystać skazani to aparaty inkasujące na terenie oddziału.
i to jeszcze w tonie eksperckim?
To może teraz ja jeszcze raz wypowiem się w tej sprawie jako ekspert:D
Przepis prawny:
Art. 105b § 1. Skazany ma prawo korzystać, na własny koszt, z samoinkasującego aparatu telefonicznego.
§ 2. W uzasadnionych wypadkach dyrektor zakładu karnego może zezwolić skazanemu na skorzystanie z innego, niż określony w § 1, aparatu na koszt abonenta lub skazanego, a jeżeli skazany nie posiada środków pieniężnych, na koszt zakładu karnego.
-> Kodeks Karny Wykonawczy

Znam przypadki ,że skazani posiadali telefony komórkowe w ZK....Jest oczywiście nie dopuszczalne-ale tak było......
Jak to napisała Laura:
jak sie ma kase i znajomości to mozna wszystko miec w zk!!!
.........i to szczera prawda

Powrót