Telefon na rękojmi

• Autor wątku Autor wątku pablo3011
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pablo3011

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam

11 marca 2015 oddałem telefon na rękojmie (zakupiony na firmę we wrześniu 2014). Wczoraj minęły 2 tygodnie na skuteczne poinformowanie mnie przez sprzedawcę co będzie z moim telefonem i niestety do dnia dzisiejszego odpowiedzi nie dostałem co jest równoznaczne z zaakceptowaniem moich żądań przedstawionych w reklamacji (wymiana telefonu na nowy).

Jak mam teraz się zachować? Dostarczyć jakieś odpowiednie pismo do sprzedawcy, że czekam na nowy telefon? Pójść do tego sklepu i zapytać kiedy otrzymam nowy telefon czy może po prostu powiedzieć, że przyszedłem po nowy telefon? A jeżeli sprzedawca mi powie, że rzeczywiście mi wymieni to ile ma czasu na taką wymianę? Jest to pierwsza taka sytuacja dla mnie stąd moja niewiedza...

Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi

pozdrawiam
pablo3011

"Jeżeli żądanie złożone przez konsumenta przy reklamacji dotyczy:

naprawy towaru,
wymiany towaru na nowy,
obniżenia ceny towaru,
to na przedsiębiorcy spoczywa obowiązek rozpatrzenia reklamacji w terminie 14 dni kalendarzowych od dnia jej złożenia. W przypadku niedotrzymania tego terminu uznaje się, że reklamacja jest zasadna. Sprzedawca nie może po jego upływie odmówić spełnienia żądania konsumenta, nawet jeżeli wada powstała z jego winy i np. zalał urządzenie wodą."

za stroną Prawa konsumenta. Co zmieniło się po 25.12.2014 r.

To jak w takim razie wygląda sprawa w mojej sytuacji?

A czy wiesz ile mogę czekać? Z tego co pamiętam to sam sprzedawca przy przyjmowaniu reklamacji powiedział mi że w ciągu 14 dostanę odpowiedź

No i właśnie dostałem. Z informacją, że naprawią. Czyli mimo, że dziś jest 15 dzień od złożenia reklamacji to nic nie wskóram i czekać aż naprawią?

Powrót