Telefon niezgodny z opisem sprzedawcy

• Autor wątku Autor wątku nulcia86
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nulcia86

Użytkownik
Odpowiedzi
104
Witam, wczoraj kupiłam telefon na jednym z portali, w opisie telefonu było,iż posiada on 64b i 8ram, takiego telefonu właśnie szukałam dla syna na urodziny , pojechałam , kupiłam, nie mogłam się zalogować bo nie miałam internetu ,żeby sprawdzić parametry w środku, uwierzyłam sprzedawcy na słowo i w to co było w ogłoszeniu. W domu okazało się ,że ma on 32gb i 4ram - zależało mi właśnie na tych 64gb , napisałam wiadomość do sprzedawcy, to kazał mi kartę pamięci kupić ,ja powiedziałam ,że nie chce tego telefonu bo za te pieniądze chce kupić 64gb , Pan napisał ,mi ,żebym kartę pamięci dokupiła , i że telefon jest sprawny i pieniędzy mi nie odda , później zadzwonił do mnie i straszył adwokatem, że jak jeszcze raz napiszę lub zadzwonię to będzie nękanie i ,że jak chce to mam iść do sądu i że on literówkę w ogłoszeniu zrobił . Moje pytanie - czy mam prawo zwrócić ten telefon czy to mój błąd ,że uwierzyłam i opis i w słowo sprzedawcy i już nic zrobić ni mogę ? Z góry dziękuję za odpowiedź

Masz prawo zwrocic ale jak sprzedawca nie bedzie chcial przyjąć to tak jak on sam napisal jedyna droga to przez sąd cywilny.

Jest jeszcze jedna, tj. złożenie zawiadomienia na policji/do prokuratury. Jakby nie patrzeć, jest to celowe wprowadzenie w błąd, a więc prosta droga do oszustwa.

art.286 kk
§ 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.

nulcia86 napisał:
czy to mój błąd
Twój błąd.
nulcia86 napisał:
już nic zrobić ni mogę ?
Oczywiście możesz, jednak bez szans na sukces. Ogłoszenie nie ma większego znaczenia. Kupowałaś, sprawdzałaś, widziałaś co bierzesz. Tak to ogólnie wygląda.

Powrót