Telefon od pośrednika pracy pomocy!!!

• Autor wątku Autor wątku Aksamitka90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Aksamitka90

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam wszystkich. Proszę o pomoc. Otrzymałam dziś telefon od mojego doradcy z pup który powiedział mi ze w mojej miejscowości (mieszkam na wsi 30 km od pup) organizowana jest u jednego z przedsiębiorców forma wsparcia , dofinansowanie stanowiska pracy i jako że spełniam warunki i mam blisko do miejsca pracy mam się zgłosić do pracodawcy na rozmowę. Byłam u niego, Niestety go nie zastałam dowiedziałam się jednak ze to praca dwuzmianowa i obejmująca weekendy.oddzwonilam do pośrednik z informacją ze niestety z powodów rodzinnych nie jestem w stanie pracować w takim trybie, szukam pracy na jedną zmianę i mam widoki na taki staż w najbliższym czasie w innej firmie. Posrednik stwierdziła ze zapyta jeszcze przełożonego ale to może być potraktowane jako odmowa przyjecia pracy. Moje pytanie: czy urzad pracy może mnie wykreślić z listy bezrobotnych z ww powodu choć nie otrzymałam żadnego pisemnego skierowania do pracodawcy i nie podpisywalam żadnej odmowy przyjecia formy wsparcia?? Skreślenie z listy oznaczałoby dla mnie brak możliwości podjęcia stażu u "upatrzonego pracodawcy". Proszę o pomoc!!!

Wychowuje Pani samotnie dziecko/dzieci? A kiedy ten upatrzony pracodawca ma zamiar działać i wystąpić o Panią do PUP?

Mam męża. Nie wychowuje dziecka lecz opiekuje się starszą ciotka która z nami mieszka i z tego względu praca w zaproponowanym trybie nie wchodzi w grę. Pracodawca mówił coś o początku września. Wspominałam o tym pośrednik pracy.

Na podstawie odmowy przez telefon nikt Pani nie wyrejestruje, ale proszę lada dzień spodziewać listownego powiadomienia do stawienia się osobiście, a wtedy ani opieka nad ciotką ani póki co abstrakcyjny staż nie pomoże. Kto to może wiedzieć co będzie we wrześniu? A jak nie będzie już pieniędzy na staże to ile będzie Pani zwlekać z podjęciem pracy?

Przedyskutowalam sprawe z mężem i postanowiłam jutro z samego rana zadzwonić do pośrednik i poinformować ze lada dzień sama stawie się w celu wyrejestrowania na wlasne życzenie. Mąż pracuje więc o ubezpieczenie zdrowotne nie muszę się martwić. posrednik mi nawet to sugerowala. Gdy upatrzony pracodawca będzie skory do przyjęcia mnie we wrześniu, zarejestrowalabym się ponownie. Mam nadzieje ze tym sposobem unikne ewentualnych konsekwencji. Jesli się mylę proszę mnie sprostować.

Bardzo trafna decyzja. Nie ma sensu tracić czasu swojego i innych jeśli nie jest Pani gotowa do podjęcia pracy.
Proszę tylko pamiętać, Iż nie ma pewności, że jak Pani potencjalny organizator staż zdecyduje się złożyć w PUP wniosek, będzie możliwość skierowania na staż.

Dlaczego nie ma takiej pewności? Przecież moje warunki nie ulegna zmianie, będę mieć to samo wyksztalcenie oraz bede w dalszym ciagu osoba do 30 rz. Jezeli zarejstruje sie np w ostatnim tygodniu sierpnia to chyba nie powinno byc problemow ze stazem jesli oczywiscie beda na to srodki. Jak z tym jest?

Nie ma chociażby pewności który profil pomocy po ponownej rejestracji Pani otrzyma, że o śridkach już nie wspomnę. Wrzesień to trochę późno na dopiero wnioskowanie o zorganizowanie stażu przez pracodawcę. Wiele PUP-ów już wtedy nie ma pieniędzy.

Rozumiem. Spróbuję tak załatwić sprawę, myślę ze może coś z tego wyjdzie. Pracodawca od września będzie w stanie deficytu pracowników (emerytura, macierzynskie) więc pewnie będzie zmuszony kogoś zatrudnić, jeśli nie na staż, może zatrudni normalnie. Dziękuję bardzo za pomoc.

Powrót