Telefon z Urzedu Pracy

• Autor wątku Autor wątku jakub1211
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jakub1211

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam

Chcialbym zapytac o jedna rzecz ktora nie daje mi spokoju, ostatnio mialem telefon z urzadu pracy, przedstawiono mi oferte pracy, ale jako ze szukam pracy raczej w swoim zawodzie oraz uwazam ze nie sprawdzilbym sie w proponowanej pracy, powiedzialem ze ta oferta raczej mnie nie interesuje.

Czy Urzad moze mnie wykreslic przez odmowe telefoniczna?

Podepnę się z podobnym pytaniem , a poinformowanie telefoniczne o giełdzie pracy i nie stawienie się na nią ? (wezwania polecone , docierają z opóźnieniem , z winy właściciela wynajmowanego mieszkania)
Właściciel twierdzi że na odbiór jest 14 dni. a w tym czasie jest po wszystkim.

Na telefon nie ma konsekwencji.
Natomiast jeśli PUP wysłał oficjalne wezwanie na adres wskazany do korespondencji, to w interesie osoby jest ten list odebrać i postąpić zgodnie z treścią wezwania. List dwukrotnie awizowany i nie podjęty przez 14 dni uważa się za odebrany (tzw. fikcja doręczenia), co skutkuje utratą statusu w przypadku niezgłoszenia się w PUP.
Proszę odebrać korespondencję, a powinna tam być instrukcja jak należy postąpić jeśli wskazany w wezwaniu termin już minął.

Oferty często są na za kilka dni i pomimo odebrania listu przez zwróceniem do nadawcy jest już po terminie.
W takim przypadku nie będą wyciągane konsekwencje.

Powrót