telepolska sp.z o.o.

• Autor wątku Autor wątku złotagóra
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

złotagóra

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
Moje pytanie dotyczy odstąpienia od umowy o świadczenie usług telekomunikacyjnych z firmą TelePolska sp.z o.o.
Czy odstąpienie od umowy do 10 dni od jej zawarcia nie wiąże się z żadnymi konsekwencjami finansowymi ? w umowie jest napisane ...może od niej odstąpić bez podania przyczyny w terminie 10 dni od zawarcia umowy składając osobiście w siedzibie operatora lub listownie na adres korespondencyjny operatora z dopiskiem "odstąpienie od umowy" stosowne oświadczenie na piśmie. W takim wypadku umowa jest uważana za niezawartą.Konsument zobowiązany jest do zwrotu wszystkiego, co otrzymał od operatora w związku z umową tj w szczególności otrzymaną ulgę instalacyjno/aktywacyjną i inne otrzymane w zwiąZku z umową ulgi za opłaty okresowe... Umowę podpisałam 15 września 2011, a 17 września 2011 wysłałam stosowne pismo o odstąpieniu od umowy.

Taaa wybiórczość prawa ze strony telepolis powala - ustawa mówi tak:

USTAWA
z dnia 2 marca 2000 r.
o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny.
Art 2

3. (2) W razie odstąpienia od umowy umowa jest uważana za niezawartą, a konsument jest zwolniony z wszelkich zobowiązań. To, co strony świadczyły, ulega zwrotowi w stanie niezmienionym, chyba że zmiana była konieczna w granicach zwykłego zarządu. Zwrot powinien nastąpić niezwłocznie, nie później niż w terminie czternastu dni. Jeżeli konsument dokonał jakichkolwiek przedpłat, należą się od nich odsetki ustawowe od daty dokonania przedpłaty.

Tak, że jeśli masz ich urządzenia to im oddajesz, a jeśli chodzi o te całe ulgi to:

Art 2
2. Nie jest dopuszczalne zastrzeżenie, że konsumentowi wolno odstąpić od umowy za zapłatą oznaczonej sumy (odstępne).

W tym wypadku żądanie opłacenia ulg i instalacji można traktować jako odstępne.

Możesz im powiedzieć, że w związku z ich wybiórczością w umowie Ty tez wybiórczo się do tego dostosujesz - wg ustawy oczywiście ;)

Ostatnia edycja:
Powrót