Telewizor sprzedany ponad 1,5 roku temu

• Autor wątku Autor wątku Bahus91
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bahus91

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam
Około 1,5 roku temu kupiłem dla rodziców telewizor LG 50 cali od Pana który pracował w fabryce LG pod Wrocławiem. Wyżej wymieniona osoba miała telewizory z tzw zakupu pracowniczego i dawała mi słowną półroczną gwarancję jako że cena była atrakcyjna. Niestety tv był zbyt duży jak dla rodziców więc postanowiłem go odsprzedać na allegro (było to w kwietniu zeszłego roku)
Dziś dzwoni do mnie klient który zakupił ten telewizor i mówi że tv nie działa i że mam go zabrać na gwarancję lub zwrócić gotówkę ( a o gwarancji w opisie aukcji nie było mowy, ponieważ telewizor był z zakupu pracowniczego no i cena również była bardzo atrakcyjna)
Bardzo proszę o radę czy grożą mi jakieś konsekwencje?
ewentualnie jak załagodzić sytuacje
Pozdrawiam

no właśnie wydaję mi się że sprawa jest jasna, A klient grozi mi sądem dlatego próbuję się dowiedzieć czy mogę mieć jakieś konsekwencję z tego tytułu ...

konsument zarzuca mi sprzedaż wadliwego sprzętu

jako osoba prywatna, nie jestem przedsiębiorcą ani nie prowadzę żadnej działalności nie znam się również na prawie konsumenckim dlatego proszę o ocenę sytuacji przez osobę kompetentną. Chodzi mi głównie o to czy kupujący może mi zaszkodzić

Nie prowadź rozmów telefonicznych. Roszczenia nabywca niech zgłasza pisemnie - wtedy będzie wiadomo, o co dokładnie mu chodzi.
Generalnie to możesz spać spokojnie, z wyjątkiem trudnej do wyobrażenia sobie sytuacji związanej z tym zakupem, nie odpowiadasz za awarię telewizora.

Powrót