Telewizor w ZK

• Autor wątku Autor wątku PiorunK
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
@ quest user
Kolegę chyba ponosi fantazja :)
To poproszę o przepis gwarantujący skazanemu prawo do posiadania w celi TV, odtwarzacza itp., bo ja o takim nie słyszałem.
Jeśli otrzyma zgodę, to ma się stosować do postanowień w tym temacie, a jeśli nie, to zgodę zawsze można cofnąć.

Prowadzenie korespondencji przy pomocy płyt CD? To może dołóżmy do tego telefony komórkowe, dyktafony, pendrive'y, karty pamięci, e- maile, komunikatory, gołębie pocztowe etc :D

Jeśli jednak Służba Więzienna danego zakładu twierdzi inaczej, to może warto weryfikacji poddać sprawowanie przez ww. służby?
Jestem jak najbardziej za i czekam na wyniki.
Możesz podważyć też zakaz dotyczący wnoszenia wyrobów tytoniowych i wskazać na obowiązek weryfikowania przez SW, czy w "legalnie" nabytych wyrobach tytoniowych jest tytoń, czy też inne substancje :lol:

I co masz na myśli pisząc, że "gwarantuje mu prawo"?
Skoro muzykę czy film można ściągnąć legalnie z internetu, płacąc za to to dlaczego ZK twierdzi, że jest to piractwo? Może to być zapisane za różnych nośnikach np.
pendrive'y, karty pamięci
Przepis prawny:
Art. 110a. kkw § 2. Dyrektor zakładu karnego może zezwolić skazanemu
na posiadanie w celi sprzętu audiowizualnego, komputerowego oraz innych
przedmiotów, w tym także podnoszących estetykę pomieszczenia lub będących
wyrazem kulturalnych zainteresowań skazanego, jeżeli posiadanie tych
przedmiotów nie narusza zasad porządku i bezpieczeństwa obowiązujących w
zakładzie karnym.

Ostatnia edycja:
@ Ptasior
Twierdzenie, że coś jest "piractwem" bez dowodu, to nadużycie i nie sądzę byś taką informację uzyskał od Dyrektora ZK.

Art. 110a. kkw § 2. Dyrektor zakładu karnego może zezwolić skazanemu ...
Może nie oznacza, że musi :)

Twierdzenie, że coś jest "piractwem" bez dowodu, to nadużycie
Więc guest_user ma rację twierdząc
Weryfikacja treści przenoszonych na teren zakładu karnego należy do ustawowych zadań Służby Więziennej. Nie widzę powodu, aby w imię wygody funkcjonariusze mieli ograniczać skazanemu coś, co gwarantuje mu prawo.
I tak jak mówi artykuł 110a § 2 kodeksu karnego wykonawczego, że dyrektor może... A jak już zezwoli na odtwarzacz dvd i ktoś komuś przyśle płyty to zadaniem SW jest zweryfikowanie czy są to kopie pirackie czy legalnie ściągnięte z internetu a nie z góry zaznaczać, że nagrywana płyta to "pirat".

Ptasior napisał:
zadaniem SW jest zweryfikowanie czy są to kopie pirackie czy legalnie ściągnięte z internetu
Nie obraź się, ale to bzdura :)
Nie myl cenzury z weryfikacją, czy coś jest legalne czy nie.

Ja nie mówie o cenzurze, ale skoro za coś zapłaciłem to jest to legalne, prawda? Więc jeśli wysyłam film ogólnodostępny w internecie za opłatą czy też bez, nagrywam na płytę i wysyłam koledze do ZK to jest to piractwo czy nie? Czy płyta powinna być wydana skazanemu czy nie?

Nie mylmy pojęć. Tu nie chodzi o legalność !!!
Problem dotyczy uniemożliwienia "nielegalnych kontaktów" za pośrednictwem treści umieszczanych np. na nośnikach CD bądź DVD.
Dla przykładu. Zakładając, że jeden (3 minutowy) utwór mp3 zajmuje 3Mb, a płyta DVD ma pojemność 4,7Gb, to pomieści ~1500 kawałków. Daje to łącznie ponad 70h muzyki. Dodajmy, że np dziennie do ZK ktoś dostarczy 2-3 takie płyty. Pytam się więc kolegi quest user, kto i kiedy ma tego słuchać, i sprawdzać, czy faktycznie to muzyka, czy może jakieś "instrukcje" etc?

Tzw. legalność czy nie, nie ma tu znaczenia. Ktoś Ci naopowiadał bajek.
Czy SW weryfikuje, czy sprzęt (lub towar) dostarczony do ZK jest "legalny", czy też pochodzi z kradzieży? Nie, bo nie ma takiego obowiązku, więc o czym tu rozmawiamy?

Ostatnia edycja:
To powiedz mi dlaczego do jednego ZK mozna dostarczyć nagrywane płyty a do drugiego nie?

Dziadziuś napisał:
Pytam się więc kolegi quest user, kto i kiedy ma tego słuchać, i sprawdzać, czy faktycznie to muzyka, czy może jakieś "instrukcje" etc?

Jeśli Dyrektor wyda zgodę na posiadanie nośnika - zapewne robi to funkcjonariusz.

Także funkcjonariusz jeśli Dyrektor nie wyda zgody na posiadanie nośnika, oraz w wyniku zaskarżenia przez skazanego Sąd uchyli jego decyzję (a taka decyzja winna być uchylona, jeśli nie posiada odpowiedniego uzasadnienia, jakie to względy bezpieczeństwa jednostki narusza kopia ww. płyty)... Bo tłumaczenie odmowy w związku brakami kadrowymi i "brakiem czasu" na jej zweryfikowanie z punktu widzenia formalno - prawnego jest mówiąc delikatnie... żałosne. To do Dyrektora należy takie zorganizowanie służby, aby wszystko przebiegało sprawnie oraz (a może przede wszystkim) zgodnie z prawem - w tym też poszanowaniem praw skazanego.

Ostatnia edycja:
guest_user napisał:
Bo tłumaczenie odmowy w związku brakami kadrowymi i "brakiem czasu" na jej zweryfikowanie z punktu widzenia formalno - prawnego jest mówiąc delikatnie... żałosne.

Żałosne powiadasz? To podaj proszę sposób skontrolowania treści zapisanych na takim nośniku.
Jeśli do kontroli tych treści dyrektor będzie musiał oddelegować wszystkich podległych sobie funkcjonariuszy to jak sądzisz - wpłynie to na bezpieczeństwo jednostki czy nie?

No a odbiegnijmy troszkę od tematu. Jesli na oddział zostanie dostarczonych 100 listów to wtedy nie ma "braków kadrowych" i "braku czasu" na ich czytanie. Powiem tak: jest milion innych sposobów przekazania wiadomości za mur i w drugą stronę niż płyty, karty pamięci, listy i telegazeta. I jak ktoś chce coś przekazać lub przemycić to na pewno dopnie swego i to zrobi.
Jeśli do kontroli tych treści dyrektor będzie musiał oddelegować wszystkich podległych sobie funkcjonariuszy to jak sądzisz - wpłynie to na bezpieczeństwo jednostki czy nie?
Forg nie przesadzaj. Popatrz co napisałem wyżej i dobrze wiemy, że tak jest.

forg napisał:
To podaj proszę sposób skontrolowania treści zapisanych na takim nośniku.

Jeszcze raz powtórzę - zupełnie nie interesuje mnie fakt, w jaki sposób Dyrektor zorganizuje pełnienie służby. Ma działać zgodnie z prawem a w jaki sposób, to wyłącznie jego zmartwienie - nie moje. Nie może on ograniczać praw skazanego wobec własnych problemów kadrowych...

Ostatnia edycja:
Ptasior napisał:
To powiedz mi dlaczego do jednego ZK mozna dostarczyć nagrywane płyty a do drugiego nie?
Porządek wewnętrzny w ZK ustala Dyrektor (art. 73.2 kkw)

@ quest user
Bzdury piszesz i wprowadzasz ludzi w błąd

guest_user napisał:
Ma działać zgodnie z prawem a w jaki sposób, to wyłącznie jego zmartwienie - nie moje. Nie może on ograniczać praw skazanego wobec własnych problemów kadrowych...

I zgodnie z prawem może a nie musi wyrażać zgodę na posiadanie przez osadzonych pewnych przedmiotów.

forg napisał:
I zgodnie z prawem może a nie musi wyrażać zgodę na posiadanie przez osadzonych pewnych przedmiotów.

Może - ale ta decyzja musi być zgodna z prawem.

O ile odmowa posiadania przez konkretnego skazanego jakichkolwiek nośników może być jak najbardziej solidnie uzasadniona... o tyle odmowa udzielenia kopii zapasowych skazanemu w sytuacji, kiedy daje się zgodę na nośnik oryginalny jest kompletnie bzdurna i godzi w akt normatywny.

@ Dziadziuś porządek wewnętrzny nie może godzić w prawa obywateli nadane im przez ustawodawcę. Podlega on kontroli. Przykro mi.

Ostatnia edycja:
Dziadziuś napisał:
Po raz kolejny informuję Cię, iż odmowa nie ma związku z tzw. "legalnością"!!! :mad:

I nie ma... ma związek z tym, że funkcjonariuszowi nie chce się weryfikować zawartości nośnika lub brak jest osób - z tym że to już nie problem skazanego...

Wystarczy że skazany podniesie zarzut obrazy Art. 23(1) ustawy o prawie autorskim w sytuacji, gdzie zezwolono mu jedynie na nośnik oryginalny... Sąd nie będzie zwracał uwagi na problemy kadrowe, tylko na zgodność decyzji z prawem - gwarantuję Ci

guest_user napisał:
Wystarczy że skazany podniesie zarzut obrazy Art. 23(1) ustawy o prawie autorskim w sytuacji, gdzie zezwolono mu na nośnik oryginalny... Sąd nie będzie zwracał uwagi na problemy kadrowe, tylko na zgodność decyzji z prawem - gwarantuję Ci

I ona będzie zgodna z prawem - gwarantuję Ci.

Poproszę o podstawę prawną nakładającą na SW obowiązek weryfikowania zawartości nośnika CD lub DVD.

Powrót