Telewizyjne nagranie

• Autor wątku Autor wątku deathwish
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

deathwish

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Mam bardzo wazne pytanie.
ostatnio nagrywano ze mna reportarz.
pozniej kobieta ktora zadawala mi pytania
spytala sie czy zgadzam sie aby umiescic to nagranie w telewizji
w pewnym programie. powiedzialem ze nie. ona zapytala sie a czy jesli zaslonia mi twarz, ja rowniez sie nie zgodzilem. a teraz sie okazuje ze wlasnie w nim bede. i bedzie lecialo za chwile w telewizji.
powiedzcie mi prosze co moge z tym zrobic
z gory dzieki

chodzi o to :
http://uwaga.onet.pl/12697,wideo,65380,dopalacze_cz1,dopalacze,reportaz.html

godzine przed emisja w telewizji dzwonilem do tvn zeby sie ich zapytac o co chodzi ( bo zobaczylem siebie w reklamie) i im mowie ze przeciez nie wyrazalem zgody a oni ze juz za pozno. wiec chcialem sie dowiedz czy to co zrobili jest zgodne z prawem bo znalazlem to :

"Art. 81. 1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.
2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych,
2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza."

i czy w zwiazku z tym moge wymagac od nich jakichs pieniedzy badz podac ich do sadu.

Ostatnia edycja:
Po pierwsze. Nie dublować pytań.

Po drugie. Opcja szukaj: wizerunek

Po trzecie. Przenosze do prawa autorskiego

Powrót