terapia w warunkach wieziennych???

• Autor wątku Autor wątku netstat
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

netstat

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
moj znajomy odbywa kare pozbawienia wolnosci.wczesniej mial opinie pijaka ale od juz prawie 4 lat nie pije zalozyl rodzine.lekarze biegli orzekli ze jest alkoholikiem i zostala mu przybita terapia alkoholowa w warunkach wieziennych.czy jest mozliwosc powolania bieglych po raz drugi?

Co znaczy "przybita" terapia alkoholowa w warunkach więziennych?

Orzeczono mu nakaz teriapii? Chyba nie, bo na to trzeba się zgodzić?
Czy też chodzi o postępowanie wykroczeniowe? Jeśli tak to można napisać skargę do sądu na wykonywanie kary.

to znaczy ze ma wykonanie terapi prawomocnym wyrokiem sadu i jest naklaniany do podpisania zgody na leczenie przez wychowawce.nie pomagaja zadne odwolania do sadow wyzszych instancji. :!:

Orzeczenie leczenia możliwe jest za zgodą oskarżonego i tylko w wypadku orzeczenia zawieszenia wykonania kary; w okresie próby znaczy ma się leczyć.

Na podstawie przepisów kkw można leczyć alkoholika-skazanego, tylko za jegą zgodą, chyba że taką decyzję podjął sąd penitencjarny. Z tego co piszesz nie zapadło takie orzeczenie, a zatem przymusowe leczenie jest bezpodstawne. Można pisać skargi - jak w filmie "Przepraszam, czy tu biją":
-możesz się odwołać?
- a kto to będzie czytał?
- ja
- to co mam pisać?

Podstawa prawna - art. 117 kkw
Dobranoc

tak ale jezeli on sie nie zgadza na leczenie to wszystko ma tam pod gore a najgorsze jest to ze chlop faktycznie nie pije od 3 lat a oni sie upieraja.sami wala i nie dochodzi do nich ze mozna zyc na trzezwo.nie wiem co mam mu doradzic.czy istnieje mozliwosc powolania bieglych psychiatrow do ocenienia jego osobowosci pod wzgledem naduzywania alkoholu??

Tylko w ramach postepowania sądowego w ramach postępowania wykonawczego.

to znaczy, gdyby sąd penitencjarny wszczął postępowanie o przymusowe leczenie. Nie widzę możliwości, żeby to teraz mogło mieć miejsce. Można oczywiście napisać skarge do sądu na warunki odbywania kary.

sad penitencjarny zasadzil juz leczenie dla niego.teraz tylko sie odwolujemy lecz bez skutku.

temat zginal gdzies miedzy watkami prosze o odpowiedz

Mówi się trudno. To wszytsko co mozna zrobić. Ewentualnie napisać do Rzecznika Praw Obywatelskich, choć skuteczność takiego rozwiązania jest mizerna. Można jeszcze zaskarżyć postanowienie sądu penitencjarnego.

Odp: terapia w warunkach wieziennych???

dzieki
gdzie to mozna zaskarzyc i jakie to moze miec konsekwencje?zeby nie wyszlo tak ze sie tu walczy o swoja godnosc a oni to odbiora jako atak na nich.

ktoś kto jest skazany z art. 178a & 1 i 2 kk, często "z urzędu" jest kierowany na terapię (otrzymuje wówczas odpowiednią podgrupę klasyfikacyjną), terapaia trwa 3 miesiące. Jeśli wyrok jest krótki (np 6 miesięcy pw, to często zdarza się tzw. "rowerzystom"), delikwent wówczas bierze udział w spotkaniach z psychologiem, terapeutą na terenie danego zk (o ile ta jednostka realizuje taki program)

Powrót