termin apelacj

• Autor wątku Autor wątku Chwastek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Chwastek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam!

31 marca 2008 dostałem odpis wyroku wraz z uzasadnieniem i chce zlozyc apelacje. Termin na to, to 14 dni.

I tutaj moje pytanie: Jak liczy się te dni?
31 marca był w poniedziałek. Czy to znaczy, ze ostatnim dniem w którym moge złożyć apelację jest piątek, 11 kwietnia, czy moge w poniedziałek 14 kwietnia?
Dodam, ze jest to sprawa karna i wyrok jest na moją niekorzyść. ja jestem oskarzonym.

Z góry dziekuje za odpowiedź!

C.

Kodeks postepowania karnego:
[cytat:1igepn7p] Art. 123. § 1. Do biegu terminu nie wlicza się dnia, od którego liczy się dany termin.
§ 2. Jeżeli termin jest oznaczony w tygodniach, miesiącach lub latach, koniec terminu przypada na ten dzień tygodnia lub miesiąca, który odpowiada początkowi terminu; jeżeli w danym miesiącu nie ma takiego dnia, koniec terminu przypada na ostatni dzień tego miesiąca.
§ 3. Jeżeli koniec terminu przypada na dzień uznany przez ustawę za dzień wolny od pracy, czynność można wykonać następnego dnia. [/cytat:1igepn7p]

i chyba wszystko jasne........? :ok:

Jak długo się czeka na wyznaczenie terminu rozprawy apelacyjnej??
Ile mniej więcej trwa ten termin?

[cytat="wiza18":1l3h09g2]Jak długo się czeka na wyznaczenie terminu rozprawy apelacyjnej??
Ile mniej więcej trwa ten termin?[/cytat:1l3h09g2]

Terminy przeważnie sa krótsze niż przy oczekiwaniu na termin rozprawy przed sądem I instancji, jednakże nie ma nigdzie ścisle określonego terminu, w jakim sprawa ma zostać rozpatrzona.

>Terminy przeważnie sa krótsze niż przy oczekiwaniu na termin rozprawy przed sądem I instancji,

O, a w jakim to sądzie???

Powrót