termin do zachowku

• Autor wątku Autor wątku bobo44
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bobo44

Użytkownik
Odpowiedzi
52
witam rodzice przepisali w 98 roku dom siostrze w ramach darowizny w 2004 roku zmarła matka a teraz dopiero ojciec od której daty liczy sie 5 lat na otrzymanie zachowku czy od smierci mamy czy dopiero smierci taty.

a czym to się różni dział spadku będzie bo zostały jeszcze pieniądze do podziału i akcje napisałem że dom został przekazany siostrze darowizną wcześniej dlatego myślę o zachowku z domu

Ostatnia edycja:
bobo44 napisał:
dom siostrze w ramach darowizny
Czy w tej umowie darowizny jest zapis o wyłączeniu ze schedy spadkowej?

Ile wart jest dom?
Ile warte są akcje i ile pozostało pieniędzy?
Czy dom i pozostały majątek nalezał do obojga rodziców?

witam
nie w umowie darowizny nie ma takiego zapisu dom na dziś jest wart około 400000 zł dom należał do obojga rodziców pozostały majątek należał tylko do mojego ojca ten majatek wart na dziś to około 50000 zł z akcjami włączenie, dodam tylko że siostra która dostała dom dostała jeszcze od ojca 25000 zł na które to ojciec zaciągnął kredyt który jest teraz do spłacenia.do spadku są 4 osoby ja i 3 siostry 2 nie dostały nic tak jak i ja

Zakładam, że testamentu matka nie pozostawiła.

bobo44 napisał:
w 2004 roku zmarła matka
Roszczenie o zachowek po matce przedawnił się. Na wysunięcie roszczenia było 3 lata od dnia śmierci matki.

bobo44 napisał:
dziś jest wart około 400000 zł dom należał do obojga rodziców
Czyli od połowy nieruchomości wartej 200 tys. zł darowanej przez matkę już nic się nie należy.

bobo44 napisał:
majątek należał tylko do mojego ojca ten majatek wart na dziś to około 50000 zł z akcjami włączenie
Po ojcu w pierwszej kolejności (po uregulowaniu poświadczenia dziedziczenia lub stwierdzeniu nabycia spadku) należy przeprowadzić dział spadku, w którym wnioskować o zaliczenie na schedę spadkową siostrze połowę nieruchomości, którą darował jej ojciec.
W takiej sytuacji ten majątek wart 50 tys. zł powinien przypaść w równych częściach Tobie i dwóm siostrom, które również nie otrzymały darowizn, czyli każdemu z Was po 16,6 tys. zł.

Jako, że po doliczeniu do tego pozostałego wartego 50 tys. zł majątku również wartości - 200 tys. zł - połowy darowanego domu, majątek ojca wyniesie 250 tys. zł, to przy dziedziczeniu ustawowym Ty i Twoje 3 siostry dziedziczylibyście po majątku wartym po 62,5 tys. zł.
Zachowek w takiej sytuacji, to połowa tej kwoty, czyli 31,25 tys. zł.

Skoro z działu spadku otrzymałbyś część tego pozostałego majątku wartą 16,6 tys. zł, to względem siostry mógłbyś wysunąć roszczenie o uzupełnienie zachowku w kwocie 14,65 tys. zł.

bobo44 napisał:
siostra która dostała dom dostała jeszcze od ojca 25000 zł na które to ojciec zaciągnął kredyt który jest teraz do spłacenia
Jesteś w stanie udowodnić to, że ojciec przekazał te pieniądze siostrze.

Oczywiści zadłużenie należy również uwzględnić przy powyższych rozliczeniach.

tak jestem to w stanie udowodnić że siostra dostała te pieniądze,czyli gdzie tę kwotę włożyć w te wyliczenia.

witam sprawa się już cos wyjasniła jest postanowienie o nabyciu spadku teraz mam przeprowadzić dział spadku, w którym to wykażę ile zostało po ojcu kasy.Moje pytanie brzmi czy do wniosku o dział spadku mam wliczyć dom który dostała siostra w darowiznie jeżeli tak to jaką wartośc wpisać ten która figuruje w akcie notarialnym czy terazniejszą,jak wpisać pieniądze z konta ojca które to siostra jako ze była upowzniona do konta wybrała przed nami.pozdrawiam

Otrzymanie zachowku

Witam
Ojciec przekazał darowiznę dom na rzecz siostry i jej mężą teraz mam pytanie czy od jej męża mogę starać się też o zachowek bo od siostry to wiem że tak.

RE: Otrzymanie zachowku

Czy ktoś zna odpowiedz

bobo44 napisał:
rodzice przepisali w 98 roku dom siostrze w ramach darowizny
w 2004 roku zmarła matka
a teraz [2017] dopiero ojciec

Zachowek po matce ani od siostry ani od jej męża.
Zachowek po ojcu tylko od siostry (od jej męża - nie).

Musze wrócic do tej sprawy sąd nie skończył jeszcze działu spadku po prostu sędzia odwlekł sprawę bez podania terminu mija juz 9 miesiąc od sprawy a tu już zbliża się 4 letni okres do złżenia pozwu o zachowek więc nie wiem jak to załatwić skoro jeszcze nie wiem co mi sąd przydzieli z spadku, a jak sprawa się nie zakończy przed okresem złożenia pozwu o zachowek czy ten termin się przedłuży?

Powrót