Termin doręczenia, pismo nie odebrane

• Autor wątku Autor wątku ZaHoryzontem
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

ZaHoryzontem

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam..

Nie odebrałem pisma z Sądu, a Poczta nie wydała pisma żonie, zgodzili się jedynie żeby spisała sygnaturę. Po moim powrocie pisma na poczcie już nie było, zostało odesłane w tym samym dniu rano kiedy próbowałem je odebrać.

Moje pytanie jest następujące (nie mogę doczytać tego w KPC):

Jaki jest termin doręczenia dla pism wysłanych listem poleconym, awizowanych dwukrotnie i nie odebranych?

Logicznym wydaje się ostatni możliwy termin odbioru awizowanego listu...

Czy mogę zawiadomić sąd o swojej nieobecności, przez co nie mogłem odebrać pisma i poprosić (zażądać?) jego ponownego wysłania? (nie mogłem zawiadomić o planowanej nieobecności, bo nie miałem podstaw przypuszczać że cokolwiek z sądu nadejdzie) Czy może jak najszybciej odebrać osobiście w kancelarii? Czy wówczas termin będzie biegł od daty faktycznego odbioru?

I przy okazji inne pytanie, ale tez związane z terminami doręczeń...
Musze opisać..
Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym, wystawiony na wspólników spółki cywilnej, doręczony osobno na adres domowy wspólników. Pismo zostało odebrane w różnym terminie, różnica około tygodnia.

Czy sprzeciw wniesiony bez uchybienia terminu jednego ze wspólników, ale z uchybieniem terminu drugiego wspólnika jest skuteczny w stosunku do obojga wspólników/pozwanych? Ponieważ jest to SC, majątek jest niepodzielny i wyrok dotyczyć będzie obojga wspólników.. Stroną pozwaną jest spółka, nie osoby prywatne ta spółkę prowadzące...

Radze iść do sądu i odebrac w sekretariacie pismo bo jak zostało wysłane na adres prowadzenia działalności gospodarczej to sąd uzna je za doręczone.
W przypadku spółki cywilnej każdy ze wspólników może wnieść sprzeciw osobno. Natomiast jezeli jeden wniesie sprzeciw a drugi nie to nakaz uprawomocni się tylko do tego kto nie wniósł sprzeciwu.
Stona pozwaną sa wspólnikcy spólki cywilnej, a nie spółka.

[cytat="pitek518"]Natomiast jezeli jeden wniesie sprzeciw a drugi nie [/cytat]

Opisałem nieco inną sytuację - sprzeciw zostaje wniesiony przez oboje wspólników, jednym pismem, tyle że dla jednego ze wspólników jest już 'po terminie'...

A co z art 73 § 2 KPC?

Powrót