Termin egzekucji komornika

• Autor wątku Autor wątku marek0107
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marek0107

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam, mój syn wziął kredyt, którego nie spłacił. Komornik z Warszawy wyznaczył termin egzekucji na dzisiaj na godz. 8:00, do tej pory się nie zjawił. Chciałem się zapytać czy komornik może przyjść tylko w wyznaczonym terminie? Czy może sobie przyjść np. na drugi dzień?Wydaje mi się, że po to podaję się godz. i datę żeby się tego trzymać

Trochę to śmiesznie brzmi - "Komornik (...) wyznaczył termin egzekucji na dzisiaj (...)" Jakiej egzekucji? Jaką czynność wyznaczył komornik?

Z ustawy o komornikach sądowych i egzekucji:
Art. 19. 1. Komornik może wykonywać czynności urzędowe w dni robocze i soboty w godzinach od 7 do 21. Na wykonanie czynności w dni ustawowo wolne od pracy lub w godzinach nocnych wymagana jest zgoda prezesa sądu rejonowego.
2. Czynności komornika rozpoczęte przed godziną 21 mogą być prowadzone w dalszym ciągu bez zgody, o której mowa w ust. 1, jeżeli ich przerwanie może znacznie utrudnić egzekucję.

Komornik nie musi się umawiać na spotkania z dłużnikiem. Może dokonywać czynności terenowych bez wcześniejszego uzgadniania z nim.

Powrót