termin egzekucji

• Autor wątku Autor wątku Tessia1993
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tessia1993

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
1 grudnia 2015 poszłam do komornika z wyrokiem sadowym z tytułem wykonawczym egzekucji alimentów 650zl na mojego synka.

dziś, tj. 7.12.2015 otrzymałam pismo od komornika ze egzekucja została wszczęta, ze pismo od komornika jest wysłane i do US i do pracodawcy byłego męża ( data pieczątki nadania 3.12.2015)

Mój były mąż dostaje wynagrodzenie 9-10 dnia każdego miesiąca a ja sądownie mam otrzymywać alimenty z góry DO dnia 10tego każdego miesiąca.

I teraz pytanie czy możliwe ze zaległe alimenty oraz grudniowe otrzymam jeszcze w tym miesiącu czy raczej mam się nie nastawiać na taki obrót rzeczy?

Pytanie raczej do wróżki, gdyż zależy to od tego:
- kiedy zakład pracy otrzyma pismo od komornika;
- kiedy zakład pracy dokonuje wypłaty wynagrodzenia i oczywiście ile dłużnik zarabia;
- kiedy pieniądze otrzyma komornik;
- kiedy wyśle je do Pani (ma na to 4 dni od daty ich otrzymania);
- kiedy wpłyną na Pani rachunek bankowy.
Moim zdaniem, powinna Pani zacząć godzić się z myślą, że alimentów do 10 na pewno nie będzie Pani otrzymywała. Stawiam na 15-20 każdego miesiąca.

-kiedy zaklad pracy otrzyma pismo
Data wyslania <wedlug pieczatki> to 3.12.2015. wiec pracodawca dostal pismo napewno, tym bardziej ze wyslano wszelkie pisma listem poleconym.
-kiedy zaklad pracy dokonuje wyplat i ile dluznik zarabia
wyplaty sa wysylane 8-9 dnia kazdego miesiaca, dnia 9 po poludniu pieniadze sa juz na kontach pracownikow. Dluznik zarabia okolo 2500zl
- kiedy pieniadze otrzyma komornik
mysle ze komornik dostanie pieniadze w tym samym czasie co pracownicy z racji iz to jest duzy zaklad ( kaufland markety) wiec oni wysylaja wszystko "hurtowo"
- kiedy komornik wysle do mnie
tego nie wiem ale idac tokiem myslenia ze dostanie je okolo 10 dnia to do 14 musi je wyslac do mnie
- kiedy wplyna na moj rachunek bankowy
daje na to 1-2 dni od wysylki komorniczej.

Mi to jest szczerze obojetne ktorego dnia bede otrzymywac. tylko pytanie jest czy mozliwe bym dostala te pieniadze juz w tym miesiacu tj. grudzien 2015. czy jednak mam sie nastawiac na to ze alimenty zalegle i biezace bede otrzymywac od stycznia 2016 bo nie powiem, okres swiateczny itp wiec te alimenty przydalyby mi sie juz w grudniu. Tym bardziej ze studiujac, nie mam woich dochodow.

Ostatnia edycja:
Skoro, jak widzę, zna Pani odpowiedzi na wszystkie pytania pośrednie, to zna Pani również i odpowiedź na pytanie główne. Ja nie znam (i nikt tutaj na forum zapewne też nie), więc nie odpowiadam.

Powrót