Termin gwarancji wskazany w kodeksie cywilnym (art. 580)

• Autor wątku Autor wątku Tallholen
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tallholen

Użytkownik
Odpowiedzi
96
Witam,

Kilka miesięcy temu zakupiłem (jako firma a nie osoba prywatna) u przedsiębiorcy produkt, który mówiąc krótko niestety przestał działać. Skontaktowałem się ze sprzedawcą, który poinformował mnie abym wysłał do niego reklamowany przedmiot - wysłałem więc produkt na gwarancji do sprzedawcy (który nie jest producentem danego przedmiotu). Od otrzymania przez sprzedawcę reklamowanego przedmiotu minęło 1,5 miesiąca i dalej nie mam odpowiedzi dot. reklamacji. W warunkach reklamacji nie wskazano czasu na rozpatrzenie reklamacji.

1. Czy zatem zasadne jest zastosowanie art. 580 2 kodeksu cywilnego:
Przepis prawny:
"Gwarant jest obowiązany wykonać swoje obowiązki w terminie określonym w treści oświadczenia gwarancyjnego, a gdy go nie określono - niezwłocznie, ale nie później niż w terminie czternastu dni, licząc od dnia dostarczenia rzeczy przez uprawnionego z gwarancji, oraz dostarczyć mu rzecz na swój koszt do miejsca wskazanego w § 1."?

2. Jeśli powyższe jest zasadne czy mogę uznać, że jeżli w terminie 2 tygodni nie otrzymałem żadnej informacji od sprzedawcy (a nie otrzymałem od 1,5 miesiąca) to reklamacja jest rozpatrzona pozytywnie i sprzedawca ma obowiązek przesłać naprawiony przedmiot?

Z góry dziękuję Wam za pomoc

Co na ten temat mówią warunki gwarancji ?

Nic ?
Nie ma wzmianki o terminie naprawy itp. ?

no właśnie nie ma, warunki są dosyć "prymitywne" :)

Odświeżam wątek - czy jest ktoś w stanie powiedzieć jak to jest ze wspomnianym art. 580? W dalszym ciągu nie otrzymałem odpowiedzi od sprzedawcy a minęły już ponad 2 miesiące

Gwarantem jest producent. Jednak po zauważeniu usterki skontaktowałem się ze sprzedawcą, który kazał mi przesłać reklamację z tytułu gwarancji do siebie a on z kolei odsyła do producenta. Właśnie (po kolejnym mailu do sprzedawcy) dostałem od niego informację, że przedmiot wrócił z serwisu i reklamacja nie została uznana i każe mi zapłacić za przesyłkę zwrotną bo reklamacja była niezasadna (serwis stwierdził uszkodzenia mechaniczne).
Czy sprzedawca ma prawo żądać pieniędzy za przesyłkę reklamowanego przedmiotu bo reklamacja nie została uznana? Czy powinien sam ponieść te koszty? (ja poniosłem koszty dostarczenia przedmiotu do sprzedawcy)

Ponieważ na aukcji widnieje informacja, że na wszystkie produkty udzielana jest 24 miesięczna gwarancja a jedyną podstawą gwarancji jest dowód zakupu, więc postanowiłem skontaktować się ze sprzedawcą celem ustalenia co robić z moją reklamacją - otrzymałem informację wysłać do sprzedawcy - tak też zrobiłem. Sprzedawca teraz poinformował mnie że wysłał do serwisu producenta i ten odrzucił reklamację (stąd informacja w poście, że gwarantem jest producent, ale może źle to rozumiem?)

rozumiem, a jeżeli hipotetycznie założymy, że gwarantem jest sprzedawca a warunki nic nie mówią nt. czasu rozpatrywania reklamacji to czy zasadnym jest zastosowanie wspomnianego art. 580? Jeśli tak to co w sytuacji gdy ten czas zostanie przekroczony? Czy mogę uznać, że reklamacja została rozpatrzona pozytywnie?

Powrót