Termin jaki ma Sąd na wysłanie Uzasadnienia wyroku w całości

• Autor wątku Autor wątku tosiek10
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tosiek10

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
W dniu 25 lipca tego roku na sprawie niejawnej zapadł niekorzystny dla mnie wyrok, który bez uzasadnienia został wysłany do mnie pocztą w sierpniu.

Tego samego dnia, czyli 05.08.2025 roku złożyłem wniosek do Sądu o wysłanie mi uzasadnienia wyroku w całości.

Ponieważ zależy mi na czasie( mój stan zdrowia się pogarsza) a sprawa ciągnie się od maja 2024 roku i dotyczy odrzucenia mojego wniosku przez Lekarzy Orzeczników o przyznanie mi stopnia niepełnosprawności , złożyłem 14 września PONAGLENIE.

Z tego co się orientuję w sprawach cywilnych Sąd ma termin sporządzenia uzasadnienia wyroku w całości od 14 do maksymalnie 30 dni od dnia ogłoszenia ów wyroku.

Dziś 30 września dzwoniłem do Sądu z zapytaniem dlaczego od 05.sierpnia , gdzie złożyłem wniosek o wysłanie mi wyroku z uzasadnieniem w całości , nie otrzymałem go, usłyszałem, że Sędzia przedłużył termin na wysłanie do 31 października.

Spytałem dlaczego nie zostałem powiadomiony...cisza...

Co mogę zrobić?
Czy Sąd mógł tak sam sobie wydłużyć czas na wysłanie uzasadnienia zważywszy na fakt, że jestem osobą poważnie chorą i szczególnie czas u mnie się liczy?

Czy mogę złożyć skargę na opueszałość Sądu?

Dziękuję z góry za ewentualne podpowiedzi.

Andrzej

Sąd ma 14 dni na uzasadnienie.
Jednak jest to tzw. termin instruktażowy. Jego przekroczenie nic nie powoduje.
Teoretycznie sędzia nie może go sam wydłużyć.
Może to zrobić prezes sądu.
Teoretycznie możesz złożyć skargę (jeśli wyrok nie jest prawomocny).
Skarga nie przyspieszy jednak sporządzenia uzasadnienie a raczej je tylko opóźni.
Jeśli skarga okazałaby się zasadna to możesz dostać odszkodowanie pieniężne.
Przy terminach, które podałeś szanse na uwzględnienie skargi są raczej żadne.

Dziękuję, spróbuję zadzwonić jeszcze raz i spytać czy to prezes czy sam Sędzia wydłużył ten czas do ponad dwóch miesięcy.

Moja choroba jest nieuleczalna a stan zdrowia się pogarsza zatem każde przeciąganie sprawy by uznać mnie za osobę niepełnosprawną nie ukrywam tak finansowo jak i zgodnie ze stanem faktycznym a nie opisem przez Lekarza pediatrę czy chorób wewnętrznych było śmieszne.

Nie wzięto pod uwagę opinii mojego lekarza gastroenterologa i chirurga , jak i nie dopuszczono by takowy Sądowy lekarz mnie zbadał zapoznał się z wynikami badań I uznał, że jestem osobą chorą.

Ech szkoda słów.

Jeszcze raz dziękuję.

Andrzej

tosiek10 napisał:
spróbuję zadzwonić jeszcze raz i spytać czy to prezes czy sam Sędzia wydłużył ten czas do ponad dwóch miesięcy.
Jeśli mogę coś doradzić to nie pytaj o to.
To nic nie da tylko może zaognić sytuację.
Spróbuj grzecznie poprosić o przyspieszenie wydania uzasadnienie przedstawiając swoją sytuację.
Możesz też bardziej oficjalnie umówić się na rozmowę z prezesem.
I też bez wnikania czy ktoś zawinił, tylko znowu przedstawić swoją sytuację z prośbą o przyspieszenie uzasadnienia.

tosiek10 napisał:
W dniu 25 lipca tego roku na sprawie niejawnej zapadł niekorzystny dla mnie wyrok
I ze sporym prawdopodobieństwem po tej dacie sędzia poszedł na urlop, który mógł się skończyć nawet we wrześniu, a każda usprawiedliwiona nieobecność sędziego - a urlop czy zwolnienie lekarskie są nimi - powoduje, że czas na sporządzenie uzasadnienia przesuwa się o czas tej nieobecności.

tosiek10 napisał:
05.08.2025 roku złożyłem wniosek do Sądu o wysłanie mi uzasadnienia wyroku
Przykładowo, wniosek o uzasadnienie wpływa do sądu w dn. 05.08 -> zostaje sędziemu przedstawiony w dn. 07.08 i od tego dnia instruktarzowo sędzia ma 14 dni na sporządzenie uzasadnienia, ale... -> od dn. 08.08 idzie na zaplanowany urlop, który trwa np. do 10.09 -> w takiej sytuacji czas na sporządzenie uzasadnienia jest do 23.09, a zawsze sędzia może złożyć wniosek do prezesa o wydłużenie terminu.

w każdym razie jeżeli nawet nie stwierdzono abyś miał stopień lekki niepełnosprawności to szansa, że jesteś osobą niepełnosprawną w stopniu znacznym jest raczej mało prawdopodobna.
Możesz być osobą chorą przewlekle ale jeżeli to wpływa to na Twoją zdolność do pracy, nie potrzebujesz wsparcia nie przesłanek do stwierdzenia niepełnosprawności

ffenix napisał:
zostaje sędziemu przedstawiony w dn. 07.08 i od tego dnia instruktarzowo sędzia ma 14 dni na sporządzenie uzasadnienia, ale...
Absolutnie nie.
Liczy się wyłącznie data wpływu do sądu.
ffenix napisał:
idzie na zaplanowany urlop, który trwa np. do 10.09 -> w takiej sytuacji czas na sporządzenie uzasadnienia jest do 23.09,
Nie ma takiego przepisu prawnego aby działał tu automat.
Zgodnie z prawem wyłącznie decyzja prezesa sądu może przedłużyć ten termin.
Oczywiście urlop byłby przesłanką aby prezes przedłużył ten termin ale automatu nie ma.
Oczywiście nagminnie sędziowie nie dotrzymują terminu bez decyzji prezesa sądu.
Taka jest praktyka i rzeczywistość.

mokul napisał:
Absolutnie nie.
Liczy się wyłącznie data wpływu do sądu.

Nie ma takiego przepisu prawnego aby działał tu automat.
Zgodnie z prawem wyłącznie decyzja prezesa sądu może przedłużyć ten termin.
Oczywiście urlop byłby przesłanką aby prezes przedłużył ten termin ale automatu nie ma.
Oczywiście nagminnie sędziowie nie dotrzymują terminu bez decyzji prezesa sądu.
Taka jest praktyka i rzeczywistość.

To nie tak działa. Nieobecność sędziego nie wydłuża terminu "automatycznie", natomiast takie opóźnienie uznaje się w statystyce za usprawiedliwione,więc potocznie uznaje się to za przedłużenie terminu.

Powrót