Termin na odpowiedź

• Autor wątku Autor wątku pawelwo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pawelwo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam klient (firma) wezwał mnie (firma)do obniżenia ceny zakupionego samochodu powołując się na rękojmie. Oczekuje przelewu żądanej kwoty w terminie 7 dni, zamierzam nie uznać tego roszczenia jaki mam czas na odpowiedź w dniach (roboczych).
Pozdrawiam
Paweł

W odniesieniu do rękojmi jest tylko jeden przepis dotyczący tego zagadnienia, ale porusza problem między konsumentem a sprzedawcą.

Art. 561 (indeks 5) [Uznanie żądania za uzasadnione] Jeżeli kupujący będący konsumentem zażądał wymiany rzeczy lub usunięcia wady albo złożył oświadczenie o obniżeniu ceny, określając kwotę, o którą cena ma być obniżona, a sprzedawca nie ustosunkował się do tego żądania w terminie czternastu dni, uważa się, że żądanie to uznał za uzasadnione.

W odniesieniu do relacji przedsiębiorca - przedsiębiorca nie spotkałem się z tego typu terminem. Jednak najbezpieczniej będzie po prostu odpowiedzieć w terminie 14 dni ;)

Mam jeszcze pytanie czy art. 560 k.c. ma zastosowanie w przypadku relacji pomiędzy dwoma firmami? Kupujący nabył ode mnie samochód po upływie 8 miesięcy przesłał mi właśnie żądanie obniżenia ceny z powodu rzekomego zaniżenia przebiegu pojazdu. Jestem w posiadaniu dokumentacji potwierdzającej wskazania licznika podczas eksploatacji samochodu przez dwóch poprzednich właścicieli w tym firmy leasingowej (zakup przedmiotu leasingu przez firmę leasingową z wpisanym stanem licznika, wykupu z leasingu przez korzystającego) dodatkowo w momencie zakupu samochodu przeze mnie w dniu zakupu wykonany został przez sprzedającego przegląd w stacji diagnostycznej z wpisanym stanem licznika (dokument posiadam). Przed sprzedażą sprawdziłem również samochód w autoryzowanej stacji i tu również nie pojawiły się żadne przesłanki świadczące o przebiegu pojazdu wyższym niż wskazania licznika. (dokumenty posiadam). Może ktoś z Państwa pokusi się krótką opinię na temat powyższej sytuacji. Z góry dziękuję:)

Pozdrawiam
Paweł

pawelwo napisał:
Mam jeszcze pytanie czy art. 560 k.c. ma zastosowanie w przypadku relacji pomiędzy dwoma firmami?
oczywiście z tym, że par 2 dot. relacji firma - konsument, rękojmie można było wyłączyć

Ostatnia edycja:
Czy w takim przypadku informacja na fv o treści że kupujący zapoznał się ze stanem faktycznym pojazdu i nie wnosi żadnych zastrzeżeń ma tu jakieś znaczenie?

Paweł

Powrót