Termin na złożenie zażalenia na opinię biegłego

• Autor wątku Autor wątku tomek_a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomek_a

Użytkownik
Odpowiedzi
40
Witam!
Jestem osobą "sprawną inaczej" po przebytym udarze krwotocznym mózgu z rehabilitowanym niedowładem obu lewych kończyn.
W lutym 2010r. na terenie administrowanym przez MTBS na oblodzonym chodniku przewróciłem się doznając złamania 2 kości śródręcza lewej dłoni.Złamanie to ze względu na towarzyszący temu ból uniemożliwiło mi prowadzenie dalsze rehabilitacji neurologicznej lewej ręki doprowadzając tym samym do stanu ręki sprzed wypadku.
W październiku 2010r. badany byłem przez biegłego ortopedę i ten jednoznacznie stwierdził że złamanie miało duży wpływ na utratę pozytywnych skutków rehabilitacji całej ręki.
Zarówno ja jak też strona przeciwna otrzymaliśmy tą opinię w grudniu 2010r.
Oczekiwałem na dalszy przebieg procesu i jakiż było moje zdziwienie parę dni temu gdy dowiedziałem się że Sąd skierował do biegłego wniosek o ustosunkowania się do zażalenia strony przeciwnej na jego opinię. które to zażalenie wpłynęło do sądu podobno na początku kwietnia 2011r./czyli 6 m-cy po doręczeniu tej opinii stronom.
I teraz pojawia się pytanie:
Czy moliwe jest uwzgldnienie takiego zaalenia po tak dugim okresie/ ponad 6 m-cy/.
To chyba jest tylko przeciganie sprawy!!!
Pozdrawiam

Witam Panie Tomku
w kwestii sprecyzowania nie wnosi się zażalenia na wydaną opinię biegłego a jedynie można wnieść uwagi do sporządzonej opinii biegłego. Zapewne w Pana przypadku strona przeciwna wniosła uwagi i Sąd postanowił przeprowadzić uzupełniającą opinię biegłego polegającą między innymi na odpowiedzi na zarzuty strony przeciwnej co do opinii biegłego.

Natomiast jeżeli chodzi o termin to zależy od tego czy Sąd przesyłając stronie przeciwnej opinię zakreślił jej termin do ustosunkowania się do niej i wniesienia ewentualnych uwag. Tym niemniej Sąd może z urzędu sam zarządzić przeprowadzenie uzupełniającej opinii biegłego jeżeli uzna, iż sporządzona opinia jest niejasna, niespójna itd.

Pozdrawiam
Maciej

Sąd otrzymuje opinię biegłego i doręcza je stronom. Powinien jednocześnie zakreślić termin do złożenia ew. zastrzeżeń, kwestionowania jej treści. I tutaj może być mowa o kwestionowaniu samej opinii - co nijak formy nie przyjmuje zażalenia ani żadnego środka zaskarżenia.

Powrót