Termin odpowiedzi przez lekarza

• Autor wątku Autor wątku Sara2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sara2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
W zwiazku z prowadzona w Sądzie sprawy o dalsze prawo do renty mam zapytanie.
Jaki termin odpowiedzi obowiązuje lekarza biegłego sądowego do wydania opinii uzupełniającej do swojej opinii.
Nadmieniam ze Sad na rozprawie 7 lipca br. nakazał lekorzowi biegłemu wydanie opinii uzupelniającej co do stwierdzenia czy nastąpiła poprawa mojego stanu zdrowia i na czym ona polegala,a jezeli nastąpilo pogorszenie to jakie choroby wspołistniejące doszły.Czy w przepisach istnieje termin w jakim powinien dac odpowiedz lekarz .Nadmieniam ze ja jako wnioskujący o dalsze prawo do renty mam 3 dni na wniesienie zastrzeżeń jezeli takowe mam. Oczekuję odpowiedzi. Pozdrawiam

Nie wiem czy jest gdzieś w przepisach taki termin - z życia wiem, że terminy są długie - nawet 4 miesiące - zależy pewnie od okręgu ile jest spraw, może w mniejszych ośrodkach załatwia się to szybciej.
pozdrawiam

Termin taki chyba musi istniec skoro po mojej interwencji w Sadzie dowiedzialem sie ze lekarz ma 30 dni na odpowiedz i zostal "juz" (po 2 miesiacach) ponaglony.Informacje taka usyskalismy od pracownika Sadu jednakze chcialabym wiedziec konkretnie jak to wyglada w swietle przepisow prawnych ???? pozdrawiam oczekujac odpowiedzi prawnika

Termin na sporządzenie opinii jest w każdym przypadku inny i zależy od stopnia trudności przeprowadzenia odpowiednich badań, obliczeń itp. Termin ten jest określany w postanowieniu o powołaniu danego biegłego.
Ustawowych terminów na sporządzenie opinii biegłego nie ma.

Dziekuje bardzo,to wedlug tego na opinie lekarza bieglego sadowego mozna nawet czekac pol roku,nie dajac takiej szansy choremu,ktory rowniez chcialby przygotowac na rozprawe potrzebne aktualne badania lub zaswiadczenie od lekarza prowadzacego o stanie zdrowia na dany dzien. Wyglada na to ze chory jest na pozycji przegranej.Z mojego doswiadczenia moge wyciagnac jeden wniosek - im wiecej rent zabranych tym wieksza kasa dla lekarzy bieglych sadowych. Ponadto chcialabym podkreslic ze te 5 etatow lekarzy sie potwierdza w 100%. Mialam wyznaczone badanie przez Sad na godz.17,00 a lekarz raczyl przyjsc do sadu dopiero po 19 gdzie czekalo na niego kilkanascie chorych ludzi.Wiec komentarz tu zbyteczny. Niech strajkuja dalej - przeciez ciagle malo a na moje stwierdzenie ze jestem na utrzymaniu rodziny gdyz nie moge podjac pracy zarobkowej usyszalam odpowiedz lekarza ze : cytuje " NAS SYTUACJA MATERIALNA NIE INTERESUJE A W DZISIAJSZYCH CZASACH KAZDY JEST NA COS CHORY " ..........:(

Powrót