Termin okresu reklamacji ( włącznie czy wyłącznie ? )

• Autor wątku Autor wątku Krzycho_666
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Krzycho_666

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Jutro mija dwa lata od momentu zakupienia butów, która właśnie zaczęły się drastycznie rozpadać. Mam czas na ich wysyłkę do dzisiaj czy mogę to zrobić jutro? Czy okres 24 miesięcy jest liczony zatem włącznie czy wyłącznie z dniem dwóch lat później licząc od daty zakupu?

Nawet jeśli niezgodność zgłosiłbym po skończeniu okresu gwarancyjnego, a która dotyczyła by usterki ujawnionej przed tym okresem?

Nie. Chcę skorzystać ze zwrotu z tytułu niezgodności towaru z umową. Przejęzyczyłem się wyżej. Miałem na myśli oczywiście ustawowe 24 miesiące.

Czyli odpowiedź na drugie pytanie brzmi "tak" ? Zatem jeśli napiszę e-mial do sprzedawcy o zlokalizowaniu wady to mogę spokojnie wysłać towar do dwóch miesięcy od momentu jego nadania? Nawet jeśli ten email zostałby wysłany po okresie 24-miesięcy ale dotyczył wady, która powstała w tym okresie?

Musisz zawiadomić sprzedawcę o stwierdzeniu wady w ciągu dwóch miesięcy od jej ujawnienia, ujawnienie musi nastąpić w ciągu 2 lat od wydania towaru.

Dziękuję za kolejną odpowiedź. Bez urazy, ale czy nie wystarczyło po prostu przytaknąć dwukrotnie? Odniosłem trochę wrażenie, jakbyś na siłę próbował mi powiedzieć to tak, żeby nadal pozostawić nutę niepewności i pole do interpretacji.
Tak czy siak dziękuję. ;)

Krzycho_666 napisał:
ale czy nie wystarczyło po prostu przytaknąć dwukrotnie?
Nie wystarczyło, albowiem byłoby to potwierdzeniem Twojej nie do końca prawdziwej tezy. Nie do końca prawdą jest że wystarczy wysłać emaila, a towar możesz odesłać do dwóch miesięcy od momentu tego emaila.

W takim razie jak rozumiem w tym kontekście email nie jest traktowany jako poinformowanie? Należałoby zadzwonić, wysłać sms, napisać list polecony, telegram lub inne tak?
Czy zatem samo wysłanie towaru ze stwierdzeniem na piśmie, że usterka ujawniła się dnia tego i tego i że miało to miejsce w okresie gwarancyjnym a nie więcej niż 2 miesiące po jego zakończeniu nie wystarczyłoby?

Powrót