Termin w postępowaniu administracyjnym

• Autor wątku Autor wątku cw12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cw12

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Wykorzystać chciałem "dobrodziejstwo" art.Art. 29. 1.Ustawy Prawo budowlane:
" Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa[...] budynków gospodarczych, wiat i altan o powierzchni zabudowy do 10 m2" .

W związku z tym, złożyłem w dniu 12.03.2009r. w biurze podawczym stosownego wydziału UM dokument o nazwie "Zgłoszenie robót budowlanych". Dziś tj.17.04.2009r doręczono mi postanowienie Wydziału Architektury o zobowiązaniu mnie do uzupełnienia dokumentów w terminie do 25.04.09r, zastrzegając, że cyt.: "niewniesienie określonych w postanowieniu obowiązków, spowoduje wniesienie sprzeciwu w przystąpieniu do robót budowlanych objętych zgłoszeniem w drodze decyzji".
Postanowienie to nosi datę wystawienia - 09.04.2009r., na kopercie widnieje data nadania przesyłki 14.04.2009r.

Proszę specjalistów w tej dziedzinie prawa ( po przeanalizowaniu wskazanych przeze mnie dat), czy mając na uwadze treść art.30 ust.5 tej Ustawy, tj.:

"5. Zgłoszenia, o którym mowa w ust. 1, należy dokonać przed terminem zamierzonego rozpoczęcia robót budowlanych. Do wykonywania robót budowlanych można przystąpić, jeżeli w terminie 30 dni od dnia doręczenia zgłoszenia właściwy organ nie wniesie, w drodze decyzji, sprzeciwu i nie później niż po upływie 2 lat od określonego w zgłoszeniu terminu ich rozpoczęcia."

co powinien zrobić wydział architektury UM w nieprzekraczalnym terminie 30 dni:
a) sporządzic pismo do mnie;
b) nadać pismo do mnie w Urzędzie Pocztowym;
c) doręczyć mi to pismo ?

W moim przekonaniu minął termin złożenia przez Wydział sprzeciwu co do mojego zgłoszenia.Jest wyrażnie wskazane, że w terminie 30 dni organ musi wyrazić swój sprzeciw jednakże lektura art.39 ust.2 Ustawy:
"2.[...]W razie konieczności uzupełnienia zgłoszenia właściwy organ nakłada, w drodze postanowienia, na zgłaszającego obowiązek uzupełnienia, w określonym terminie, brakujących dokumentów, a w przypadku ich nieuzupełnienia - wnosi sprzeciw, w drodze decyzji" zasiała u mnie wątpliwości.
Nic nie ma bowiem mowy o tym w jakim terminie Wydział zobowiązany jest doręczyć mi postanowienie ( jest mowa bowiem tylko o 30 dniowym terminie na doręczenie decyzji o sprzeciwie). W tym miejscu chciałbym zaznaczyć, że oczywiscie w dniu 12.04.09r wraz z moim wnioskiem zgloszeniowym dostarczyłem ( wymagane obecnie po raz drugi )dokumenty.
W uzasadnieniu do postanowienia organ wskazał:
"Dołaczone do zgłoszenia dokumentyw sposób niedostateczny charakteryzują planowane zamierzenie budowlane".
Wydaje mi się, że nawet jak organ może w dowolnym terminie swoim postanowieniem zwrócić mi uwagę co do koniecznosci uzupełnienia dokumentów to w tym przypadku nie ma do tego prawa bo wymagane przepisami dokumenty już raz złożyłem.
W moim przekonaniu Wydział po prostu nagina prawo w celu " zmuszenia " mnie do starania się o uzyskanie decyzji o pozwolenie na budowę. Procedura taka jednak wiąże się z kosztami co najmniej w wysokości 2-3 tys.zł co przekracza wartość planowanej przeze mnie inwestycji 10 x ( sic).

Mam też pytanie:
1) czy odpowiedzieć Wydziałowi, że minął termin wniesienia sprzeciwu i w związku z tym uważam, że mam prawo do rozpoczęcia budowy;
2) czy może lepiej będzie złożyć po raz drugi te załączniki, których chce Wydział a w przypadku gdy otrzymam decyzję o sprzeciwie wykorzystać przewidziane prawem środki odwoławcze?
Na marginesie - planowana przeze mnie "Inwestycja" ma powierzchnię zabudowy raptem 7.34m2 :)

Witam
Wlasnie przerabiam podobny temat.
Zgłosiłem chęć budowy przyłącza i po 21 dniach dostałem awizo.
Architekt poradził mi że skoro awizo przyszło tak późno mogę odebrać list na poczcie po upływie 30 dni i sprzeciw w drodze decyzji będzie nie ważny. Tak więc czekam aż minie termin i dopiero wtedy idę na pocztę. Zacząłem też czytać na ten temat w internecie. Z tego co wyczytałem po odebraniu na poczcie pisma po upływie 30 dni należy do 14 dni odwołać się do wojewody (II instancja) o przekroczeniu terminu i wtedy wojewoda uchyla sprzeciw. Gdy się nie odwołamy to po 14 dniach sprzeciw nabierze mocy prawnej mimo że został doręczony po terminie.
W internecie znalazłem dosyć szczegółową opinię prawną na ten temat: http://www.kzajac.com.pl/wp-content/uploads/2009/01/microsoft-word-opinia-prawna10-_2_.pdf Jest też sporo wyroków sądowych które w podobnych sprawach orzekały na korzyść petentów.
Tak czy siak daj znac jak zakonczyla sie twoja sprawa.

pozdrawiam Robert

Dobry jest ten Twój architekt... :)A skąd wiesz, co przyszło w piśmie, na ktore masz awizo?Jesteś pewien, że to już jest sprzeciw a nie na przykład postanowienie z wezwaniem o uzupełnienie dokumentów?
Ta opinia prawna jest mocna . Masz może linki do tych orzeczeń sadowych , o których wspomniałeś?

Powrót