termin wyslania paczki

• Autor wątku Autor wątku dj1987dj
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dj1987dj

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
witam. ostatnio dokonalem zakupu na aukcji na allegro. sprzedawca powiedzial ze wysle towar zaraz po otrzymaniu przelewu. teraz unika odpowiedzi czy wyslal czy nie i broni sie regulaminem allegro w ktorym nic nie jest napisane o terminach w jakich powinien wyslac towar. jak mozecie to napiszcie mi numer jakiejs ustawy co okreslaja terminy wysylki towaru przez sprzdajacego. dzieki

z tego co pamiętam allegro daje 2 tygodnie na sfinalizowanie transakcji po obu stronach..chyba, że coś się zmieniło (zapewne jest możliwe, że dłużej, ale musiałoby to być napisane w treści aukcji)

Pozdrawiam

Po 7 dniach można już starać się o zwrot prowizji jeśli transakcja nie doszła do skutku - czyli nie może to być 2 tyg.

Możesz poinformować sprzedawcę, iż w związku ze zmianą przez niego warunków sprzedaży (czy umowy - w końcu obiecał wysyłkę zaraz po zaksięgowaniu wpłaty na jego koncie) odstępujesz od umowy kupna i żądasz zwrotu pieniędzy na swoje konto. Może to podziałać na niego mobilizująco.

7 dni to w regulaminie jest na kontakt ze sprzedawca.

O ile pamietam to nie ma regulacji na temat zakonczenia transakcji.

[cytat="drzemik"]7 dni to w regulaminie jest na kontakt ze sprzedawca.

O ile pamietam to nie ma regulacji na temat zakonczenia transakcji.[/cytat]

Zgadza się zarówno jedno jak i drugie. Podałem też to co jest zapisane w regulaminie.
Ale biorąc pod uwagę:
[cytat:2g6ne1f7]
"sprzedawca powiedzial ze wysle towar zaraz po otrzymaniu przelewu."[/cytat:2g6ne1f7]
nie można też czekać nie wiadomo ile i sprzedawca powinien w najbliższym możliwym terminie zgodnie z zapewnieniem (umową) wysłać przesyłkę, a jeżeli sprzedawca bez powodu przeciąga w czasie czyli nie dotrzymuje umowy to można od niej odstąpić.

"drzemik"
zależy Ci na czasie (auto na warsztacie, część niedostępna w sklepie), tydzień po przelewie, paczka nie wysłana, sprzedawca dalej zwleka z wysyłką - czekasz dalej? Odstępujesz od zakupu, a przynajmniej ja bym tak zrobił.

A tu sie zgadzam w 100%. :)

Uscislilem tylko kwestie regulaminu.

Tak jak zapisałem wcześniej "Może to podziałać na niego mobilizująco"

DARO691:
Ja sie z Toba zgadzam.
Jednak odstapienie od umowy to nie taka prosta sprawa - sprzedajacy moze sie upominac o odszkodowanie w sadzie.

Trzeba pamietac ze kupowanie wysylkowe ma zawsze ryzyko czasowe (czestotliwosc sprawdzania maili, sprawdzania salda w banku, opoznienia na poczcie).

Jesli sprzedajacy jest firma, a kupujacy osoba fizyczna, to jest dosc proste rozwiazanie:
- kupic drugi egzemplarz w innym zrodle
- poczekac az pierwszy w koncu dojdzie i w ciagu 10 dni go odeslac (takie prawo daje "Ustawa o szczegolnych warunkach sprzeday konsumenckiej") - sprzedajacy musi odeslac pieniadze

EDIT:
Najlepsza droga jest wedlug mnie postraszenie sadem o wywiazanie sie z umowy (z uscisleniem "wysle zaraz po zaksiegowaniu").

[cytat="drzemik"]
Trzeba pamietac ze kupowanie wysylkowe ma zawsze ryzyko czasowe (czestotliwosc sprawdzania maili, sprawdzania salda w banku, opoznienia na poczcie).[/cytat]

Wszystko tak jak zaznaczyłeś - o.k.

Ale, jeżeli tak jak w głównym temacie - pieniądze sprzedawca otrzymał, wie o tym i nie umie odpowiedzieć kiedy wyśle paczkę - to już jest jawne granie przez sprzedającego

Powrót