Termin załatwienia spraw w ZDM

• Autor wątku Autor wątku delfin1984
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

delfin1984

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Czy Zarząd Dróg i Mostów ma określony termin na załatwienie sprawy dotyczącej przyznania odszkodowania za zniszczony samochód, który uległ wypadkowi - według mnie - z powodu stanu nawierzchni drogi (głębokie koleiny). Jeśli tak to ile mają czasu na podjęcie decyzji i czy w momencie gdy urząd nie dotrzyma terminu to odszkodowanie zostaje przyznane bez względu na ich opinie?

Mają miesiąc jak każdy organ administracji publicznej. Nie ma żadnego automatycznego odszkodowania.

Czyli, jeżeli dobrze rozumiem w momencie gdy mija 30 dni od momentu złożenia podania o odszkodowanie i do tej pory nie podjęto decyzji to jest to równoznaczne z przyznaniem tego odszkodowania? Jeśli tak to jak dochodzić swoich praw z tego tytułu gdy ZDM uważa, że należy czekać aż oni rozpatrzą pozytywnie lub negatywnie sprawę (mają mnóstwo pracy i podobno się "nie wyrabiają"...)?

Nie. Jak napisałem powyżej nie ma czegoś takiego jak automatyczne przyznanie odszkodowania po przekroczeniu terminu przez organ. Można jedynie złożyć zażalenie na niezałatwienie sprawy w terminie do organu wyższego stopnia.

Dzięki wielkie za pomoc! Zobaczę jak rozwinie się sprawa... Pozdrawiam :)

barteks2 wybacz moją ignorancję, ale na jakiej podstawie prawnej opierasz swoją wypowiedź, że ZDM ma miesiąc na załatwienie sprawy. Od razu pragnę zaznaczyć, że nie znam procedury, ale chyba odszkodowanie za uszkodzony samochód z powodu złego stanu zarządzanej drogi nie jest przyznawane w formie decyzji administracyjnej. A jeśli jest to bardzo bym prosił podstawę prawną takiego rozwiązania.

art. 1 k.p.a. (lub 2, bo nie mam teraz tekstu ustawy przed oczami)
chodzi mi o to czy na pewno odszkodowanie to jest przyznawane w formie decyzji administracyjnej?

Powrót