Termin załatwienia sprawy

• Autor wątku Autor wątku bobi70
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bobi70

Użytkownik
Odpowiedzi
52
Witam

Bardzo proszę o informację i podanie podstawy prawnej ew. podstawy do odstępstw od terminu w następującej sytuacji.

Złożyłem do organu administracji państwowej (U.Miasta) zgłoszenie budowlane. Dokładnie jest to zgłoszenie budowy wjazdu na posesję.
Organ ten wydał decyzję co do lokalizacji oraz określił jakie dokumenty i formalności powinny zostać spełnione.
W decyzji określił, że w mojej sprawie wymagany jest uproszczony projekt oraz zgłoszenie budowlane z racji potraktowania tegoż zjazdu jako publiczny.
Po spełnieniu wstępnych wymogów złożyłem do tegoż organu zgłoszenie budowlane.
U.Miasta odpisał, że po przeanalizowaniu sprawy stoi na stanowisku, że nie jest organem właściwym do wydania decyzji. Wjazd, który chcemy wybudować w części jest pod działaniem drogi lokalnej, ale w części pod działaniem drogi wojewódzkiej. W związku z tym U.Miasta występuje lokalnie jako zarządca drogi, natomiast ustosunkować się co do lokalizacji wjazdu nie może. Na tej podstawie, po wstępnym rozpatrzeniu sprawa została przekazana do U.Wojewódzkiego.

I teraz rzecz rozbija się o terminy.
Budowa wjazdu to zgłoszenie budowlane. Na jego podstawie inwestycję rozpoczyna się w oparciu o akcept milczący jeśli nie ma sprzeciwu organu w ciągu 30 dni.
Jak potraktować ów termin w mojej sytuacji.
Czy przyjąć, za rozpoczęcie biegu terminu dzień w którym zgłoszenie budowlane zostało złożone w U.Miasta, czy też dzień w którym datowano pismo o przekazaniu do U.Wojewódzkiego czy też dzień w którym podpisałem zawiadomienie o przekazaniu sprawy do organu właściwego.

bobi70 napisał:
przekazaniu do U.Wojewódzkiego

raczej od wpłynięcia do organu właściwego

http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/B84A33C2C3
Z kolei kwestia zjazdu, jak wynika z akt i wyjaśnień organu, uzyskała tzw. milczące uzgodnienie, gdyż projekt zaskarżonej decyzji został przekazany do uzgodnienia z Zarządem Dróg i Transportu w Ł., stosownie do wymogu wynikającego z art. 53 ust. 4 pkt 9 ustawy. Zarząd Dróg i Transportu nie zajął stanowiska w sprawie uzgodnienia w terminie 2 tygodni od dnia doręczenia wystąpienia o uzgodnienie, zatem zgodnie z art. 53 ust. 5 ustawy, organ prawidłowo uzgodnienie uznał za dokonane.

Ostatnia edycja:
Podbijam i dopytuję:
U.Miasta w piśmie z dnia 5 lipca zawiadomił o przekazaniu sprawy do U.Wojewódzkiego.
Rozumiem więc, że termin zapadnięcia sprawy minimalny to (30dni)= 4 sierpnia. Dodać należy kilka dni pocztowych na dostarczenie ewentualnego sprzeciwu.
Jednak należy wziąć pod uwagę ewentualność, że u.Wojewódzki w ostatnim dniu postępowania przekaże sprawę do dalszych uzgodnień do Zarządu Dróg Wojewódzkich.
Więc w takim przypadku +14 dni.
Ale o ile się nie mylę w takim przypadku o dokonaniu takich uzgodnień musi mnie zawiadomić pisemnie jako stronę.
Tak czy owak. Po 30 dniach (+kilka na ewentualne doręczenie) jeśli nie ma żadnego pisma z U.Wojewódzkiego - można budować.
Jeśli jest pismo o postępowaniu administracyjnym, to urzędy mają termin 30dni na załatwienie zgłoszenia + 14 dni na uzgodnienia i traktujemy to jako termin skrajnie maksymalny?

voyteg napisał:
Nie - bez zbednej zwloki.

Termin bez zbędnej zwłoki jest mi znany i rozumiany.
Ale wolałbym operować konkretnymi datami.
Pismo pierwotne wpłynęło 27 czerwca do UM.
UM swoją informację listem poleconym o przekazaniu do UW datuje 5 lipca. Jako że jest to przesyłka polecona, mamy prawo uważać ją za dostarczoną do UW dnia 5 lipca.

Czy więc, o ile UW nie poinformuje o toczącym się post. administracyjnym i nie określi innych dat, mam prawo uważać w dniu 4 sierpnia, że termin załatwienia upłynął? (+ droga pocztowa).
To jest nadal zgłoszenie budowlane. Termin więc załatwienia w postaci akceptu milczącego jest w 30 dniu maksymalnie. Mnie jako stronę nie powinno obchodzić co się dzieje w sprawie do póki, tak jak w przedmiotowej sprawie, nie otrzymam sprzeciwu. Tu nie czekamy na decyzję a na milczącą zgodę lub sprzeciw.

Wyrażając się możliwie najprościej - kiedy w sposób bezpieczny mogę wbić łopatę w ziemię, przystępując do prac określonych w zgłoszeniu.

bobi70 napisał:
tak jak w przedmiotowej sprawie, nie otrzymam sprzeciwu. Tu nie czekamy na decyzję a na milczącą zgodę lub sprzeciw.

orzecznictwo

VII SA/Wa 1755/13 - Wyrok WSA w Warszawie z 2014-01-17

Zgodnie z art. 30 ust. 5 ustawy Prawo budowlane inwestor może przystąpić do rozpoczęcia robót budowlanych, jeżeli w terminie 30 dni od dnia doręczenia zgłoszenia właściwy organ nie wniesie w drodze decyzji sprzeciwu.
Termin trzydziestodniowy określony w art. 30 ust. 5 ustawy - Prawo budowlane, ma charakter zawity z uwagi na to, że jest to termin prawa materialnego, który jako taki nie może być przedłużony, a jego przekroczenie skutkuje pozbawieniem organu kompetencji do wniesienia sprzeciwu (vide: wyrok NSA z dnia 2 lutego 2013 r. sygn. akt 1848/11).
Skarżąca dokonała zgłoszenia zamiaru wykonania robót budowlanych w dniu 15 czerwca 2012 r., zatem termin na złożenie sprzeciwu upływał w dniu 16 lipca 2012 r.
Tymczasem organ odwoławczy po uchyleniu sprzeciwu organu I instancji wniósł sprzeciw decyzją z dnia [...] maja 2013 r., a więc po upływie terminu, w którym organ posiadał kompetencje do wydania decyzji w sprawie sprzeciwu.
Wydanie decyzji po upływie tego terminu oznacza, w ocenie Sądu, że decyzja o wniesieniu sprzeciwu przez organ odwoławczy została wydana z rażącym naruszeniem prawa, organ nie posiadał już prawnego umocowania do wydania decyzji w sprawie sprzeciwu.

pozwolę się zapytać czy wniesienie odwołania do organu wyższego za pośrednictwem organu niższego tez jest terminem zawitym?

Powrót