Termin zamknięcia spółki cywilnej

• Autor wątku Autor wątku excumbed
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

excumbed

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam

Moje pytanie dotyczy prowadzenia spólki cywilnej, a właściwie procedury jej zamknięcia. Mianowicie: Czy taką spółkę można zamknąć w dowolnym terminie? Czy może jest to jakoś regulowane, np. tylko pierwszy/ostatni dzień miesiąca/roku? Chodzi mi dokładnie o wszystkie sytuacje, kiedy zamknięcie może nie być możliwe w wyznaczonej przeze mnie dacie.

Pytanie moje wynika stąd, iż wspólnik w mojej spółce chce przesunąć datę jej zamknięcia na inny, odległy termin, podpierając się rzekomo podstawami prawnymi. Czy jest to bezpodstawne?

Z góry dziękuję i pozdrawiam,
Adam 'Excumbed'

Spółkę cywilną można rozwiązać w dowolnym dniu miesiąca i roku.
Kodeks cywilny nie przewiduje sformalizowanego postępowania likwidacyjnego. O ile wspólnicy nie postanowią inaczej, w umowie lub uchwale, do rozliczenia spółki stosuje się następujące zasady:

* z byłego majątku wspólnego należy spłacić długi związane z działalnością spółki;
* wspólnikom należy zwrócić wkłady stosując odpowiednio takie same zasady jak przy wystąpieniu wspólnika;
* pozostały majątek dzieli się pomiędzy wspólników w stosunku, w jakim uczestniczyli w zyskach.

Przedmioty wchodzące do byłego majątku wspólnego powinny być fizycznie podzielone pomiędzy wspólników. Jeżeli nie jest to możliwe, dopuszcza się podział z ustaleniem dopłat pieniężnych, przekazanie przedmiotów jednemu ze wspólników ze spłatą na rzecz pozostałych, a nawet sprzedaż przedmiotów i podział uzyskanych w ten sposób środków pomiędzy wspólników. Gdy działalność spółki zakończyła się stratą, wspólnicy są zobowiązani pokryć ją proporcjonalnie do udziału w stratach określonego w umowie spółki.

Ale to wtedy kiedy wszyscy wspólnicy są zgodni.
Inaczej musi umowa zostać wypowiedziana najpóźniej na 3 miesiące przed końcem roku obrachunkowego.

[lex:233tjnlp]Art. 869. § 1. Jeżeli spółka została zawarta na czas nie oznaczony, każdy wspólnik może z niej wystąpić wypowiadając swój udział na trzy miesiące naprzód na koniec roku obrachunkowego.
§ 2. Z ważnych powodów wspólnik może wypowiedzieć swój udział bez zachowania terminów wypowiedzenia, chociażby spółka była zawarta na czas oznaczony. Zastrzeżenie przeciwne jest nieważne.[/lex:233tjnlp]

Ponieważ zazwyczaj rok obrachunkowy pokrywa się z rokiem kalendarzowym powinien pan przed końcem września wypowiedzieć umowę spółki najlepiej wysyłając to listem poleconym do wspólnika. Bo inaczej przy jego złej woli spółka będzie trwała przez kolejny rok.

Każdy wspólnik może żądać rozwiązania spółki przez sąd, jeżeli ma ku temu ważny powód. Tak stanowi art. 874 kodeksu cywilnego. Ważnymi powodami mogą być m.in. nieustające konflikty między wspólnikami, nielojalność lub niegospodarność.

Powrót