Terminy wyplat świadczen emerytalnych

• Autor wątku Autor wątku WIEWIÓRKA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

WIEWIÓRKA

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Mam pytanie :w połowie miesiąca styczeń roku 2021 otrzymałam prawo do emerytury. 1 -go lutego 2021 r.otrzymałam świadczenie pieniężne za połowę miesiąca styczeń oraz za miesiąc luty.W decyzji ZUS mam ustalone wypłatę świadczenia na 25-go każdego miesiąca. Z tego co mi wiadomo wypłaty emerytur są wypłacane z góry. 25- go lutego nie otrzymałam wypłaty emerytury za miesiąc marzec.Czy mam rozumieć ,że wypłatę emerytury otrzymam w marcu 25-go za marzec oraz kwiecień z góry /za kwiecień/.czegoś tu jednak nie rozumiem.Proszę o pomoc.

Nie jestem specem od tych spraw . Jednak jestem pewna ,że 25 marca ( zazwyczaj na koncie jest już 24 ego ) otrzymasz świadczenie za marzec a do 25 kwietnia za kwiecień plus trzynastka .Za luty już nie otrzymasz , ponieważ już dostałeś ( jak piszesz ) Pierwszy raz tak jest ,że jest w innym terminie niż ustalono .Na pocieszenie powiem ,że w marcu będzie już z podwyżką :) Gdybyś miał termin na 1 ego to zdarza się ,że świadczenie jest wypłacone pod koniec poprzedniego miesiąca , najczęściej z powodu poprzedzających dni wolnych .

Ostatnia edycja:
Dziękuję za pomoc , ja rozumiem że za luty to otrzymałam wypłatę już 1-go lutego/z góry/za luty wraz za połowę stycznia..Tylko chodzi mi o to że płacone jest z góry więc na chłopski rozum powinnam 25-go lutego otrzymać za miesiąc marzec.itd.Chyba że za bardzo bym obciążyła ZUS wydatkiem w lutym. Jednym słowem tylko czekać jak/ piesek na kość/;)

Jest to nie w porządku ponieważ cały jeden miesiąc pozostaję bez środków pieniężnych.

Co za system ZUS .Chore to jest.:mad:zresztą jak wszystko teraz.

Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin §8

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Wszystko jest w porządku ,gdy dostajesz 25 marca za marzec . To jest właśnie płatne z góry , ponieważ marzec nie skończył się . Większość pracowników otrzymuje wypłatę ,np do 10 kwietnia za marzec i to jest płatne z dołu .Moja mama ma emeryturę do 25 ego a ja do 1ego .Tym sposobem mam już na rachunku bankowym emeryturę za marzec ,gdyż sobota i niedziela wolne a ZUS wypłaca z drobnym przyspieszeniem .

Bardzo dziękuję po prostu nie skumałam tego słowa /z góry/ teraz rozumiem .Uparłam się że z góry to już następny miesiąc.ok;)

Powrót