Terminy zawiadomienia!!!

• Autor wątku Autor wątku guziczek85
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

guziczek85

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam!mam pytanie.
Czy jeśli Sąd chce mnie wezwać na rozprawę sądową w charakterze świadka to czy musi spełniać jakieś terminy powiadomienia mnie o rozprawie sądowej?,ile czasu przed rozprawą powinien wysłać do mnie zawiadomienie?wiadomo czasami wyjeżdza się w podróże służbowe i widzi się wezwanie,gdzie minął już termin sprawy w sądzie.a póżniej świadek ma problemy,bo chcą nałożyć karę grzywny za niestawiennictwo.Proszę o poradę :) pozdrawiam

Nie ma takich terminów dla świadka.
Jeśli wyjeżdżasz w podróż służbową po odebraniu wezwania do Sądu, należy o tym po prostu zawiadomić Sąd i nie powinno być kłopotu z karą za niestawiennictwo.

Dziękuję bardzo i pozdrawiam :)
i jeszcze mam jedno pytanko czy może ktoś z Was określić jeśli dostał wezwanie na świadka już do sądu,to na ile czasu przed rozprawą to wezwanie otrzymał?.wiadomo,że można dostać nawet dzień przed,jednak proszę o odp. :)

Bywa z tym róznie. Tym bardziej, że zwykle zależy to także od sprawności poczty, a tą ostatnioo nie było najlepiej z powodu strajku.

:) jeśli oskarżony nie stawi się na sprawę to będzie ona odroczona.ile razy później Sąd może wzywać świadków na kolejne rozprawy? czy jest jakiś limit czy aż do skutku?wiadomo,że oskarżeni specjalnie nie stawiają się na sprawy,i tym przeciągają tylko terminy.

[cytat="guziczek85":2btoclv7]:) jeśli oskarżony nie stawi się na sprawę to będzie ona odroczona.[/cytat:2btoclv7]

Niekoniecznie. Zależy to od okoliczności.

[cytat:2btoclv7]ile razy później Sąd może wzywać świadków na kolejne rozprawy? czy jest jakiś limit [/cytat:2btoclv7]

Nie ma limitu.

Powrót