Terytorialnośc Prawa Karnego

• Autor wątku Autor wątku xem
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xem

Użytkownik
Odpowiedzi
61
Witam

Nie wiem, czy dobrze zatytułowałem wątek, ale mam myślę że ciekawe pytanie związane z prawem karnym.

Przebywam w obcym kraju, wracam do Polski. W jakiś sposób (nieważny, załóżmy, że sam się przyznaje) Policja udowadnia mi popełnienie przestępstwa w innym kraju. Co się stanie jednak jeśli ten czyn w Polsce jest traktowany jako przestępstwo, a w kraju w którym go popełniłem nie jest zabroniony przez prawo, albo podlega łagodniejszym paragrafom (np z Kodeksu wykroczeń).

Czy w tym wypadku jako obywatel Polski mogę zostać skazany wg polskiego KK w Polsce za przestępstwo popełnione zagranicą, nawet jeśli tam on nie jest traktowane jako przestępstwo.

Z góry dziękuje za odpowiedź

Pozdrawiam

Co do zasady nie możesz zostać skazany w Polsce za czyn zabroniony opisany w polskim kodeksie karnym popełniony za granicą, który nie jest przestępstwem w miejscu jego popełnienia. Są jednak od tego wyjątki (zob. art. 109, 111, 112 i 113 k.k.).

Z kolei odpowiedzialność za wykroczenia popełnione za granicą w stosunku do większości obywateli dotyczy tylko niektórych wykroczeń (zob. art. 119, 122, 124 k.w.w związku z art. 131 k.w.) a jedynie wyjątkowo - co do niektórych osób przebywających za granicą w szczególnym charakterze - w pełnym zakresie kodeksu wykroczeń.

Powrót