Testament a podatek od nieruchomości za grunt.

• Autor wątku Autor wątku czeslaw555
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

czeslaw555

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Moja „Babcia” wykupiła w 2005r. mieszkanie (70,90 m.kwadr) od gminy z 95% bonifikatą. W tym mieszkaniu mieszkam i jestem zameldowany od lat 80-tych wraz z moją żoną. Okazało się że w świetle prawa „babcia” nie jest moją „Babcią” gdyż będąc drugą żona mojego dziadka i nie przysposobiła mojej matki .W tym samym roku 2005 sporządziliśmy umowę o sprawowanie opieki na „Babcia” zawartą przed organem gminy Prezydentem Miasta Gdańska i w tym samym roku 2005 „Babcia” sporządziła testament notarialny powołując do całości spadku mnie i moją żonę.
(Uwaga !!! mam rozdzielczość majątkową z żoną ,ale mieszkamy pod tym samym adresem i prowadzimy wspólnie gosp. domowe.)
W 2008r „Babcia” złożyła wniosek o przekształcenie w prawo własności ,prawo użytkowania wieczystego gruntu .Decyzja zapadła 03,11,2008r. i opłata (301,42zł) z 95% bonifikatą została zapłacona. Wycena tego gruntu wg. ceny rynkowej wg. rzeczoznawcy wynosiła 49412,74 dla udziału 13/100 a wartość prawa użytkowania wieczystego 43384,39 dla udziału 13/100.
Dnia 21,10,2008r „Babcia” zmarła i nie dokończyła formalności z przekształceniem gruntu tzn. nie dokonała wpisu do ksiąg wieczystych. Odbyła się rozprawa o nabycie spadku w sądzie i dnia 16,04,2009r sąd wydał postanowienie o nabyciu spadku przez moją żonę i mnie. Orzeczenie uprawomocniło się dnia 14,05,2009r. W tym też dniu udałem się do urzędu skarbowego celem zasięgnięcia informacji co i jak należy zrobić. i tu zostałem poinformowany że należy złożyć PIT SD-3 i SD -3/A i że będę musiał zapłacić podatek od samego gruntu, za mieszkanie jestem zwolniony od płacenia podatku gdyż mam umowę o sprawowanie opieki.
Mam pytanie czy słuszne jest stwierdzenie urzędnika U.S. o w/w podatku ? gdyż ja mam odczucie że mieszkanie i grunt stanowią całość i jako całość powinno być zwolnione od zapłacenia podatku.
Jeżeli tak nie jest to od jakie sumy będzie naliczony podatek i ile procent?
Muszę też napisać oświadczenie w którym min. deklaruję że będę zamieszkiwał w tym lokalu przez okres 5-ciu lat i nie dokonam jego zbycia, i tu mam kolejne pytanie czy mogę sprzedać jednak to mieszkanie nie ponosząc żadnych konsekwencji jeżeli sumę uzyskaną przeznaczę na zakup innego mieszkania lub domu.? No i ostatnie pytanie , PIT SD -3 ma rubrykę wartość rynkową w tym przypadku mieszkania ,czy należy podać wartość z gruntem? (ile za grunt ?)skąd uzyskać mogę taką informację i jakie są konsekwencje wpisania sumy zawyżonej lub zaniżonej?.
Z poważaniem Czesław S.

Powrót