testament a prawo do zachowku

• Autor wątku Autor wątku ewank
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ewank

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam!

Moi rodzice spisali testamenty u Notariusza przekazując sobie wzajemnie cały majątek, a gdyby nie mogli go przyjąć (czyli po śmierci) całość dla mnie - córki. Mam dwóch starszych braci, którzy już dostali od rodziców: jeden darowiznę - połowę domu (rok temu), a drugi działkę, na której sobie wybudował potem dom (minęło już 10 lat od darowizy).
Dla mnie ma być druga połowa domu - kiedyś po ich śmierci.
Czy bracia mogą się ubiegać kiedyś o zachowek ode mnie?
Co zrobić by tego uniknąć, dostali już dawno od rodziców majątek, a ja dopiero kiedyś coś dostanę. Czy po 10 latach od darowizny zawsze nie wlicza się jej do zachowku czy są jakieś wyjątki?
Jakby rodzice teraz za życia w darowiźnie przekazali mi te pół domu, to po ich śmierci nie byłoby już zadnego majątki, więc i nikt nie mógłby chcieć zachowku? Czy dobrze rozumuję? Proszę o poradę.

Najlepiej przepisac majatek za zycia i nie bedzie problemu.

Bracia będą mogli ubiegać się o zachowek, lecz pamiętać należy iż ich darowizny ostaną zaliczone na należny im zachowek. Pozostanie ewentualnie do wypłaty im różnica pomiędzy wartością dzialki a domu. Darowizny sporządzone na braci w tym przypadku powinny być doliczone w dziale spadku. 991 - 1011 kc.
Zatem,powinna powstać różnica i ktoś powinien ją wypłacić. Tak to widzę;)

Czas dokonania darowizny nie ma znaczenia w przyadku najblizszych spadkkobierców.

Zgodnie z art. 994 k.c. przy obliczaniu zachowku nie dolicza się do spadku drobnych darowizn, zwyczajowo w danych stosunkach przyjętych, ani dokonanych przed więcej niż dziesięciu laty, licząc wstecz od otwarcia spadku, darowizn na rzecz osób nie będących spadkobiercami albo uprawnionymi do zachowku.

Wobec tego w przypadku braci, 10-letni okres nie bedzie miał zastosowania.

Nawet jeśli rodzice nie przepiszą na Ciebie majatku w formie darowizny, tylko w testamencie to myślę ze raczej unikniesz zachowku, a przynajmniej większości jego sumy. Działka i dom to mienie sporej wartości, wiec mozna przypuszczać, że dokonane darowizny beda wystarczajace do pokrycia Twojego zobowiazania wynikajacego zachowku.

Powrót