Testament, a prawo do zachowku

• Autor wątku Autor wątku Kochanie123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kochanie123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
Chciałabym wyjaśnić pewne wątpliwości związane z testamentem i prawem do zachowku.

Odziedziczyłam po rodzicach mieszkanie, moja trójka(3) rodzeństwa zrzekła się spadku na rzecz Mnie i od kilku lat mieszkam tu wraz z aktem własności mieszkania.
Od 6 lat mieszkam z moim obecnym narzeczonym w tym mieszkaniu i chciałabym jakoś zabezpieczyć go na wypadek, gdyby coś mi się stało. Spisałam więc testament i w całości przypisuje mój majątek na narzeczonego.
Wstępnie z rodzeństwem rozmawiałam, jednakże nie jestem pewna czy zabezpieczając mojego narzeczonego w późniejszym czasie mogłoby dojść do sporu i moje rodzeństwo mogłoby wystąpić o zachowek.
Chciałabym zasięgnąć wiedzy osób doświadczonych i kompetentnych.
Jeżeli moje rodzeństwo ma prawo do zachowku(?) to przy tym spisanym testamencie o jaką część mojego majątku mogą się ubiegać?

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi

Jeżeli moje rodzeństwo ma prawo do zachowku(?) to przy tym spisanym testamencie o jaką część mojego majątku mogą się ubiegać?
Ma prawo. Będą mogli ubiegać się o zachowek wartości 1/2 tego, co odziedziczyliby gdyby nie było testamentu, czyli każde z nich o równowartość 1/6 spadku.

Absolutnie rodzeństwo nie ma prawa przy obecnym stanie prawnym wysunąć roszczenia o zachowek.

Zgodnie z kodeksem cywilnym:

Art. 991. § 1. Zstępnym, małżonkowi oraz rodzicom spadkodawcy, którzy byliby powołani do spadku z ustawy, należą się, jeżeli uprawniony jest trwale niezdolny do pracy albo jeżeli zstępny uprawniony jest małoletni - dwie trzecie wartości udziału spadkowego, który by mu przypadał przy dziedziczeniu ustawowym, w innych zaś wypadkach - połowa wartości tego udziału (zachowek).

Tak więc grupa uprawnionych do wysunięcia roszczenia o zachowek jest zamknięta i nie ma w tej grupie rodzeństwa.

Powrót