Testament a zachowek.

• Autor wątku Autor wątku yach66
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

yach66

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,
Siostra mojej mamy zapisała mi w testamencie mieszkanie. Nigdy nie posiadała małżonka i dzieci, jej rodzice nie żyją. Czy w związku z tym żyjące jej rodzeństwo będzie miało prawo do zachowku? Czy w przypadku istnienia notarialnego testamentu będą oni uczestnikami postępowania spadkowego?

Pozdrawiam użytkowników forum a szczególnie tych, którzy zechcą mnie oświecić.

Zachowek rodzeństwu nie przysługuje, ale uczestnikami postępowania bedą.
Pytanie teraz czy jest Pani zapisobiercą czy spadkobiercą?

[cytat="laukaz"]Zachowek rodzeństwu nie przysługuje, ale uczestnikami postępowania bedą.
Pytanie teraz czy jest Pani zapisobiercą czy spadkobiercą?[/cytat]

Jestem zapisobiercą. Chciałem się jedynie upewnić czy ze względu na późniejsze procedury (tj. ewentualną konieczność zrzeczenia się spadku ww. rodzeństwa), nie będzie lepszym wyjściem przyjęcie darowizny już teraz. Z tego co Pan(i) pisze, wynika jednak, że nie ma takiej konieczności. Tym bardziej, że nie zależy mi na posiadaniu tego mieszkania już teraz.
Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

Dla jasnosci: jesli jest Pan zapisobiercą to mieszkanie dziedziczy rodzenstwo. Pan uzyskuje roszczenie do spadkobiercow o przeniesienie własnosci owego mieszkania.

[cytat="laukaz"]Dla jasnosci: jesli jest Pan zapisobiercą to mieszkanie dziedziczy rodzenstwo. Pan uzyskuje roszczenie do spadkobiercow o przeniesienie własnosci owego mieszkania.[/cytat]

Wyraziłem się nieprecyzyjnie . Zostałem powołany testamentem do całości spadku, jestem więc raczej spadkobiercą. Proszę wybaczyć moje dyletanctwo i jeszcze raz zinterpretować powyższą sytuację.

Odpowiedz jak wyzej. Zachowek rodzenstwu nie przysluguje. Pan jako spadkobierca nabywa spadek z chwilą jego otwarcia (z chwilą smierci spadkodawcy). Natomiast osoby z rodzenstwa bedą uczestnikami postepowania o stwierdzenie nabycia spadku.

Powrót