testament a zachówek

• Autor wątku Autor wątku asik37
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

asik37

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam. Moja mama zapisała w akcie notarialnym(testament) córce (czyli dla mnie) mieszkanie własnościowe, meble, złoto, środki pieniężne, a bratu meble, lodówke, pralkę, telewizor i inne drobiazgi. Moje ptyania brzmią:
1) czy bratu należy się zachówek?
2) czy istnieje mozliwość podważenia testamentu( mama jest świadoma i zdrowa)?
3) czy brat ma prawo nie przyjąć spadku i starać się o zachówek?
4) czy jeżeli ja otrzymam mieszkanie czy bębę musiała jakoś spłacić brata bo wartosć mieszkania jest wieksza niż wartość zapisanych mu rzeczy?

Mama chce abym to ja otrzymała mieszkanie po jej śmierci.

1. tak
2. nigdy nic nie wiadaomo, może ma chorobę ukrytą; do chwili śmierci mama zawsze testament może zmienić; ewentualnie mogła go źle sporządzić; testament też może zostać uznany za nieważny;
w tym miejscu nalezy zauważyć, iż Sąd "przeminei"dziwną wolę mamy i pani zostanie spadkobiercą, a brat zapisobiercą; to tylko dygresja, bo i tak zakłądam że czarną magie przedstawiam
3.on w takiej konfiguracji nie będzie spadkobiercą testamentowym
4. no w formie zachowku, jeżeli o taki wystąpi

Czyli rozumiem,że to sąd bedzie decydował czy brat jest spadkobiercą czy zapisobiercą??

Jedyne co mogę mieć na swoją obronę to,że brat otrzymał od mamy mieszkanie z miasta przepisane umową najmu kilka lat temu

rafal_26 napisał:
3.on w takiej konfiguracji nie będzie spadkobiercą testamentowym

Przecież autorka wątku napisała w pierwszym zdaniu:
"... a bratu meble, lodówke, pralkę, telewizor i inne drobiazgi."

Więc brat będzie chyba spadkobiercą testamentowym.

JAk to "otrzymał mieszkanie ... przepisane umową najmu"?
Spadkobierca ustawowy może dochodzić zachowku. Wszystkie darowizny dla Was zostaną zaliczone na schedę spadkową i policzona wartość.Nieruchomości: stan - na dzień darowizny, wartość - aktualna przy otwarciu spadku. Dopiero wtedy stanie się jasne, kto co komu jest winien.

Moja mama aktem notarialnym spisała testament w którym jest również ujęty brat (meble, lodówka, pralka,telewizor i inne). Fakt jest taki, że wrtość finansowa tego co zapisała dla mnie jest większa ( chodzi głównie o mieszkanie).

Czy to ma wpływ, że brat jest zapisobiercą czy spadkobiercą??

Jeżeli to ma wpływ to co mamy zrobic abym brata nie musiała spłacać??? (chodzi głównie o mieszkanie). Mama chce abym ja je otrzyamała

Ostatnia edycja:
Moja mama była głównym najemcą mieszkania z miasta i kilka lat temu przepisała to mieszkanie na brata i to brat jest teraz głównym najemcą a mieszkanie dalej należy do miasta

By testament był ważny, wystarczy napisać go własnoręcznie i podpisać - notariusz nie jest potrzebny.
Jeżeli brat będzie chciał dochodzić zachowku, zrobi to.

A co z tym mieszkaniem "dla brata"?

Moja mama była głównym najemcą mieszkania z miasta i kilka lat temu przepisała to mieszkanie na brata i to brat jest teraz głównym najemcą a mieszkanie dalej należy do miasta( tytułem umowy najmu, znienił się najemca mieszkania)

roomster:

w jakiej części bedzie dziedziczył (brat)??

w ułamku mieszkanie/obrączke??

No to nie dostał żadnego mieszkania - chyba że je wykupi. Ale nie da się w tym stanie rzeczy stwierdzić, że to mieszkanie (komunalne, ew. wykupione przez brata) było DAROWIZNĄ , którą można zaliczyć na schedę spadkową.

Musi się Pani liczyć z obowiązkiem dopłaty zachowku.

Czy jeżeli brat i ja jesteśmy ujęci w testanencie to czy nie jesteśmy czasem razem ustawowymi spadkobiercami. To prawo jest strasznie trudne. Czytam na internecie od kilku dni i nie wiem jak to wszystko interpretować

JEsteście spadkobiercami ustawowymi.
Prawo spadkowe nie jest specjalnie trudne, trzeba po prostu Księgę Czwartą kodeksu cywilnego spokojnie i po kolei przeczytać wyobrażając sobie konkretnych członków rodziny. Kodeks łatwo znajdzie Pani w sieci.
Jedyna sytuacja, w której nie musiałaby Pani spłacać brata, to spisanie przez niego i matkę umowy zrzeczenia się dziedziczenia po niej. Umowa taka obejmuje jednocześnie zstępnych brata (dzieci, wnuków). Ma to być akt notarialny. Nie wiem, czy brat się na taką umowę zgodzi.

czemu oboje ustawowymi?

jak dal mnie pytająca jest spadkobiercą testamentowym, bo została powołana do zapisu - w zasadzie do prawie całego spadku, a jej brat jest zapisobiercą, który ma roszczenie o wydanie przedmiotów zapisu;

Powrót