testament a zachowek

• Autor wątku Autor wątku mariusz sa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mariusz sa

Użytkownik
Odpowiedzi
134
Witam mam takie pytanie-otoż 5 lat temu zmarł mój tato,do całości spadku powołał swoją siostre,czyli moją ciocię,lecz zrobił zapis w testamencie,iż do 5 lat ,ma ona wypłacić mnie i mojej siostrze pewną kwotę pienieżną,i teraz pytanie? te 5 lat jak jest zapis w testamencie od jakiego czasu się liczy?od daty zgonu ?dwa lata po śmierci założyłem sprawe do sądu o zachowek ,sprawa po roku postępowania zakonczyła się wyrokiem dla cioci,która ten zachowek wypłaciła,czy teraz ma również obowiązek wypłaty dla mojej osoby tej kwoty wynikającej z zapisu testamentu?Ciocia twierdzi że nie ponieważ zapłaciła mi zachowek,wiec nie musi już wypłacać zapisu testamentu,bo nie zostałem w nim pominięty?Jaka jest rzeczywistość?Proszę o odpowiedż

Są różne stanowiska sądów co do początku biegu terminu do wykonania zapisu testamentowego. Jedna z koncepcji mówi, że bieg rozpoczyna się z dniem ogłoszenia testamentu. Generalnie zapis nadal obowiązuje ale pana ciotka może wobec Pana (a także wobec pana siostry jeżeli jej także wypłaciła zachowek) domagać się zmniejszenia wpisu w związku z wypłatą zachowku.
Przepis prawny:
art. 1003 Kodeks cywilny
Spadkobiercy obowiązani do zaspokojenia roszczenia z tytułu zachowku mogą żądać stosunkowego zmniejszenia zapisów zwykłych i poleceń.
Przepis prawny:
art. 1004 Kodeks cywilny
§ 1. Zmniejszenie zapisów zwykłych i poleceń następuje w stosunku do ich wartości, chyba że z treści testamentu wynika odmienna wola spadkodawcy.
§ 2. W razie zmniejszenia zapisu zwykłego obciążonego dalszym zapisem lub poleceniem, dalszy zapis lub polecenie podlega stosunkowemu zmniejszeniu.

Powrót