Testament allograficzny brak podpisu sekretarza

• Autor wątku Autor wątku yomar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

yomar

Użytkownik
Odpowiedzi
141
Witam
Ciąg dalszy historii spadku po ciotce
Dzisiaj przygotowałam dokumenty i o zgrozo zwróciłam uwagę na brak podpisu sekretarza gminy
Protokol z 2012 r
Podpisy i dane dwóch świadków są plus podpis spadkodawca
Mimo zapisu że sekretarz potwierdza podpisem tego podpisu nie ma
Przyxnam że naiwnie wierzyłam że w Gminie mają do tego Protokołu Jeszxze dodatkowy dokument
Pan sprawdził i zszokowany stwierdził że mają to samo co ja
Nie wie dlaczego o wczesny a nie żyjący już sekretarz nie podpisał tego
Powiedział że opłata 22 została pobrana a więc czynność została dokonana
Poradził aby złożyć to co mam
Podejrzewa że sąd zwróci się do nich o wyjaśnienia
Jak może potraktować sad ten przypadek?
Podpisy i dane świadków są Spadkodawcy takze
Opłata pobrana
Czy może uznać ze testament jest nieważny?
Gmina ma u siebie także jeden egxemplarz
Czy sad może w pewnym sensie ukarać spadkobiercow za błąd urzędnika?

Taki testament allograficzny jest nieważny ale jeżeli błąd leżał po stronie osoby urzędowej to sąd w takiej sytuacji może zastosować konwersję na testament ustny zgodnie z zasadą maksymalnie możliwego uwzględnienia woli testatora.

Dziękuję czyli jakby to mogło wyglądać w praktyce?
Wezwie świadków tego testamentu? Czy wystarczy że Gmina potwierdzi że ma w swoich zasobach drugi taki sam egzemplarz plus od czynności został pobrany podatek?

Powiem ze jestem mocno zdenerwowana Urzędnik z którym rozmawiałam był zdziwiony ale jednocześnie stwierdził że szkoda ze, żaden że świadków nie zauważył braku podpisu..
Po pierwsze świadkowie nie są na tyle zaznajomieni z prawem a Spadkodawca była starsza osoba aby zwracać uwagę Sekretarz owi który nie do pełnił formalności
Idxie się do urzędu i ufa że człowiek wie co robi

Mam jeszcze jedno pytanie ale gdyby Pan odpowiedział na poprzednie byłabym wdzięczna.. To będzie logiczny ciąg.. Dziekuje

Tak, na wniosek uczestnika postępowania sąd wezwie świadków testamentu. Ponadto uczestnik może samemu przedstawić pisemną informację otrzymaną od gminy jako dowód w sprawie. Gdyby gmina nie chciała wydać takiego dokumentu (pisemna odmowa) to można zwrócić się do sądu o to by sam sąd wystąpił do gminy o taką informację.

W zasadzie zadam pytanie teraz
Gdyby testament został uznany za nieważny to biorę pod uwagę dziedxiczenie ustawowe
Konkretnie chodzi mi o podatek od spadków,
W przypadku dziedziczenia z testamentu ja i córka wchodzimy na podstawie Aktu Poswiadczenia Dziedziczenia i nie płacimy podatku po moim mężu
Obie jesteśmy spadkobiercami
W przypadku dziedziczenia ustawowr go dziedxiczy tylko córka bo:
Spadkodawca bezdzietna i niezamexna siostra mojego teścia
Jedyny brat Spadkodawcy czyli mój teść zmarl przed nią, potem zmarła ciotka a potem mój mąż czyli
Dziedxiczy zstepna jedynego bratanka czyli moja jedyna córka
Jak to jest z podatkiem?
Czy jest to traktowane jako spadek po moim mężu wtedy grupa Zero czy spadek po ciotce czyli grupa 2
W przypadku tedtamentowego jest to grupa 0

Dziekuje
Tak naprawdę nie wiem jak mogłoby to wyglądać
Człowiek z gminy powiedział że prawdopodobnie sad sam się do nich zwróci I w praktyce nie mogę raczej na tym etapie wystaoic z takim wnioskiem ponieważ wyglądałoby to tak jakbym dostarczyła dokument o którym wiem że jest wadliwy prawnie Myślę że to raczej sad powinien wykonać pierwszy ruch Nie wiem jakich wyjaśnień oczekiwałby od gminy więc sama nie mogę wystapic o takie wyjaśnienia

yomar napisał:
Tak naprawdę nie wiem jak mogłoby to wyglądać
Na przykład można zrobić tak: udaje się Pani do gminy i składa pisemny wniosek o taką informację (jako spadkobierca testamentowy proszę o udzielenie pisemnej informacji na temat sporządzenia testamentu allograficznego przez XY w tym o informację czy opłata została uiszczona a wszelkie formalności dopełnione) a następnie po uzyskaniu takiego pisma z gminy składa je Pani do sądu wraz z testamentem i wnioskiem o stwierdzenie nabycia spadku na podstawie testamentu. W treści wniosku o stwierdzenie nabycia spadku opisuje Pani sytuację.
yomar napisał:
Jedyny brat Spadkodawcy czyli mój teść zmarl przed nią, potem zmarła ciotka a potem mój mąż czyli
Dziedxiczy zstepna jedynego bratanka czyli moja jedyna córka. Jak to jest z podatkiem? Czy jest to traktowane jako spadek po moim mężu wtedy grupa Zero czy spadek po ciotce czyli grupa 2. W przypadku tedtamentowego jest to grupa 0
Jest to traktowane jako spadek po mężu a nie po siostrze teścia ponieważ pani mąż zmarł już po tym jak zmarła siostra teścia. W przypadku dziedziczenia ustawowego spadkobiercą był pani mąż. A dopiero po nim dziedziczy córka i żona. Ani Pani ani pani córka nie dziedziczyłyście więc bezpośrednio po siostrze pani teścia zatem w ogóle nie wchodzi w grę podatek od spadku, który miałybyście by płacić, chyba że takie nieuregulowane zobowiązanie podatkowe było w spadku po mężu. Córka względem swojego ojca i żona względem swojego męża są w grupie 0.

Bardzo dziękuję
W, zasadzie to nie wiem teraz co zrobić
Dxisiaj zgodnie z tym co powiedział człowiek z gminy wysłałam wszystkie dokumenty z wnioskiem o stwierdzenie nabycia spadku
Czyli radzi Pan aby niezależnie od tego wystapic z wnioskiem do gminy?
Jeżeli dostałabym takie wyjaśnienie to jak to dołączyć do wniosku skoro jeszcze nie ma, sygnatury?
I jak wytłumaczyć że nie wróciliśmy uwagi na brak podpisu urzednika?
Co Pan radzi?
Czekac na ruch sądu czy go wyprzedzic?
Przepraszam ale u mnie w, życiu nic nie idzie gładko
Nawet takie nieprawdopodobne rzeczy się, zdarzają.. 🙂

yomar napisał:
Czyli radzi Pan aby niezależnie od tego wystapic z wnioskiem do gminy?
Tak.
yomar napisał:
Jeżeli dostałabym takie wyjaśnienie to jak to dołączyć do wniosku skoro jeszcze nie ma, sygnatury?
Sygnaturę sąd nadaje w pierwszej kolejności więc to kwestia kilku dni, można ją ustalić telefonicznie lub osobiście w biurze obsługi interesanta. Taką informację z gminy przypina Pani do pisma zatytułowanego wniosek dowodowy. Przykłady odnajdzie Pani chociażby poprzez wyszukiwarkę internetową. Pismo takie składa się w odpowiedniej ilości egzemplarzy. Do każego egzemplarza trzeba załączyć otrzymaną informację - do jednego oryginał a do pozostałych kopie.

Dziekuje
Pozostaje pytanie jak wytłumaczyć że dopiero teraz zauważylo się że protokol ma braki prawne???
🙂

Niestety sad jest w znacznej odległości a w chwili obecnej jestem po zabiegu na kolano
Do dzwonienie się do biura obsługi interesanta jest nierealne wiem bo próbowałam
Czy zatem gdybym otrzymała takie pismo z gminy mogę go przesłać wraz z wnioskiem dowodowym opisującym cała sytuację wraz z, adnotacja np. Do sprawy o stwierdzenie nabycia spadku z wniosku xy?
Czy to odnajdą i dołącza do sprawy?
Po przeprawach z testament em zaczynam wątpić w urzedy🙂

yomar napisał:
Czy to odnajdą i dołącza do sprawy?
W piśmie jednak powinna być umieszczona sygnatura. Jeżeli nie uda się Pan dodzwonić to ostatecznie na korespondencji z sądu jaka do Pani przyjdzie taką sygnaturę Pani znajdzie.

🙂
Wielkie dzięki
Pozdrawiam serdecznie

Powrót