TESTAMENT czy DAROWIZNA oraz brak dostępu do mieszkania przez ojczyma!!!

• Autor wątku Autor wątku ZBIGNIEW79
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

ZBIGNIEW79

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam wszystkich i proszę bardzo o odpowiedz:smile:
Moja mama chce przepisać pośmiertnie mieszkanie na mnie.Co będzie lepsze, TESTAMENT czy DAROWIZNA.Jakie są ich koszta i czy trzeba płacić podatek?
WAŻNE JEST DLA MNIE TO, żeby po śmierci mojej mamy jej OBECNY MĄŻ (mają zniesioną współwłasność majątkową)NIE MÓGŁ DOCHODZIĆ ŻADNYCH PRAW DO TEGO MIESZKANIA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Dziękuję i pozdrawiam;)

Jeżeli chodzi o prawa męża, to zarówno przy darowiźnie, jak i testamencie będzie mu przysługiwał zachowek. Proszę poszukać o umowie dożywocia.

Zapomniałam dodać, że mam jeszcze siostrę, która powiedziała, że nie chce tego mieszkania.Jak to formalnie załatwić, czy ma się zrzec w akcie notarialnym praw do tego mieszkania i tym samym do zachowku?

Czy nawet jeśli mąż mojej matki, który nie jest moim ojcem będzie miał prawo do zachowku pomimo iż mają zniesioną współwłasność majątkową i oboje mieszkają w 2 mieszkaniu mojej matki?

Jeśli tak to w jaki sposób można pozbawić go praw do mieszkania które chce mi przepisać matka i tym samym do zachowku? Czy istnieje w ogóle taka opcja?

Czy prawo do zachowku występuje nawet jeśli mieszkanie będzie przepisane na córkę czyli na mnie i na mojego męża?

Proszę o pomoc, bo już się pogubiłam:(

Ostatnia edycja:
1. Zrzekać się nie musi, bo na razie nic nie jest jej, a zachowku po prostu nie będzie dochodzić.
2. Tak, nawet wtedy.
3. Zachowku pozbawia się przez wydziedziczenie, ale muszą być ku temu podstawy.
4. Tak.

Powrót