testament, da sie zostawic komus cos w spadku oprocz dlugow?

• Autor wątku Autor wątku MaxMartini
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MaxMartini

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
mam takie pytanie

czy da sie komus zapisac konkretna rzecz w testamencie, np mieszkanie (nie zalduzone)
a pominac inna nieruchomosc obciazona hipoteka (kredyt)

?

zalozmy ze ta osoba nie jest rodzina i normlanie nie byla by upowazniona do dziedziczenia

(rodzina odrzuci spadek aby nie brac na siebie nieruchomosci zajetej hipoteka)

Ostatnia edycja:
Testament może być w swej treści ogólny, albo szczegółowy.
Można powołać do całości spadku lub tez tylko do jego części.

to ja wiem, ale

czy to oznacza ze moge zadysponowac w testamencie takze swoimi dlugami? i przepisac zadluzona nieruchomosc jednej osobie a innej niezadluzona?

i ta osoba ktorej przypadie nieruchomosc niezadluzona nie bedzie musiala bac sie tego ze inna czesc mojego majatku jest zadluzona?

Teoretycznie tak , ale przyznaję się że na ten moment nie mam 100% pewności.
Na mój gust ten dług jest ściśle związany z jedną nieruchomością, więc powinien przejść tylko na spadkobiercę, który otrzyma zadłużony spadek.
Pozostali spadkobiercy pominięci w spadkobraniu nie powinni być tutaj brani pod uwagę jak i ten co otrzymał inną nieruchomość, ale jak wcześniej napisałem zupełnej pewności nie mam.

Nie można zapisać komuś w testamencie konkretnej rzeczy. Można powołać spadkobiercę w całości lub w części - ale nie do poszczególnych rzeczy, ale np. w 1/4. Napisanie tzw. testamentu działowego tylko utrudnia stwierdzenie nabycia spadku.

Co do możliwości manewru: proszę dokładnie napisać, co chce pan osiągnąć.

Powrót