Testament dla wnuczka.

• Autor wątku Autor wątku haljar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

haljar

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Pytanie dotyczy dziedziczenia.
Moja babcia chce mi zapisać w testamencie swoją część domu. Właścicielem domu jest dziadek (od 15 nieżyje, nie uregulowana sprawa spadkowa), i babcia. Babcia z dziadkiem mają 1 córkę. Dziadek miał jeszcze z poprzedniego małżeństwa 3 synów. Obecnie babcia chce mi (jestem wnukiem) w testamencie zapisać swoją część domu. Czy testament będzie ważny ? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Z opisu wynikałoby, iż w chwili obecnej współwłaścicielami domu są (zakładając, że wszyscy synowie dziadka i wspólna córka dziadka i babci żyją):
- babcia w 20/32 części;
- 3 synów dziadka i wspólna córka - w 3/32 części każde z nich.

Natomiast odpowiedź na podstawowe pytanie (o możliwość "zapisania" części domu należącej do babci i ważność testamentu) brzmi: tak, testament będzie ważny - podobnie jak i samo rozporządzenie dotyczące części domu.

Dziękuję bardzo za odpowiedź.

Proszę jeszcze o dodatkową opinię. Nawet jeżeli sprawa własności po zmarłym dziadku nie jest uregulowana, testament babci zapisującej połowę domu wnukowi będzie ważny ?

Dziękuję bardzo pozdrawiam.

Zgodnie z przepisami KC spadek nabywa się z chwilą śmierci spadkodawcy. Faktycznie więc, z chwilą śmierci dziadka jego udział we współwłasności domu został odziedziczony przez babcię i pozostałych spadkobierców (dzieci). O ile oczywiście dziadek nie pozostawił testamentu, w którym rozporządziłby spadkiem w inny sposób.

Czym innym natomiast jest "uregulowanie" spraw po zmarłym (wystąpienie o stwierdzenie nabycia spadku, dokonanie ewentualnego działu spadku, itp.). Są to formalności, które konieczne są do "papierkowego" uregulowania wielu spraw, nie mają one jednak wpływu na sposób, w jaki spadek został odziedziczony.

W tych okolicznościach sporządzenie testamentu, w którym babcia dokona zapisu udziału we współwłasności (1/2 części) nieruchomości powinno być skuteczne i nie będzie miało wpływu na ważność testamentu. Inaczej może być wyłącznie w sytuacji, gdyby zapisem miał być objęty cały udział babci we współwłasności (tego typu rozporządzenie wymaga zgody pozostałych współspadkobierców).

Powrót