Testament i dużo pytań

• Autor wątku Autor wątku Grigorij1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Grigorij1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Dzień dobry Odwiedzającemu!http://forumprawne.org/images/smilies/icon_cry.gif

Moja ciotka(siostra babci) pozostawiła testament notarialny.
Zgodnie z ostatnią wola spadkodawczyni do całego swojego spadku powoluje siostrzeńca- mojego wujka. Wujek przebywa za granica i udzielił mi notarialnego pełnomocnictwa do "załatwiania wsezlkich formalności związanych z przepisaniem spadku na jego nazwisko."

Ciotka za życia przeprowadziła postępowanie spadkowe po zmarłym mężu.
Postepowanie zakończyło się prawomocnym orzeczeniem sądu. Majątek wchodzący w skład wspólności małżeńskiej przypadł w częściach ciotka 3/4 i brat męża 1/4. Nie znalazłem żadnego odpisu tego postanowienia w dokumentach które zostawiła zmarła.Znam co jedynie sygnaturę akt sprawy i datę takiego orzeczenia.

Postanowiłem zająć się tą sprawą. Napisałem wniosek w którym zawarłem dwa pkt otwarcie i ogłoszenie testamentu oraz stwierdzenie nabycia spadku przez wujka. Jako wnioskodawcę podałem siebie na podstawie pełnomocnictwa, uczestnicy to wujek- spadkobierca z testamentu i wszyscy spadkobiercy ustawowi a jest ich nie mało. Wiem że trzeba wymienić wszystkich, którzy dziedziczyli by z ustawy.
W sekretariacie sądu pani nie potrafiła mi jednoznacznie odpowiedzieć
czy muszę dołączyć do wniosku akta USC wszystkich spadkobierców ustawowych czy wystarczy ich tylko wymienic z podanie dokładnych adresów. Zdobycie tych wszystkich akt było by nie lada wyczynem.
Ciotka miał 4 rodzeństwa(3 siostry i brata). Z rodzeństwa zyje już tylko moja babcia. Zmarłe wcześniej rodzeństwo pozostawiło 7 zstępnych z czego 1 osoba już też nie zyje. Zyje mąż jednej z sióstr.
Moja rodzina nie utrzymuje już ze wszystkimi kontaktu a po drugie urzędnicy w USC stwarzają problemy i wydają akta tylko osobom które są rodziną w linii prostej. Nie wiem czy w przypadku zamężnych kobiet potrzebne są do sądu akty urodzenia i małżeństwa czy tylko małżeństwa. Przyjmując tę mniej optymistyczną wersję miałbym do zdobycia 18 akt w różnych USC.

1. Jakie akta są niezbędne? Nadmienie że mam akt zgonu ciotki, akt małżeństwa żyjącej siostry, akta zgonu rodziców ciotki, akt urodzenia wujka.

2. Czy ja jako wnoiskodawca muszę dostarczyć swój akt urodzenia?

3.W aktach zgonu ciotki i ur mojej babci które zdobyłem jest przekręcone nazwisko rodowe ich matki i nie jest to literówka, co z tym zrobić?

W testamencie jest fraza "do całości swojego spadku powołuje..." rozumiem że spadek ciotki po mężu muszę również jakoś udowodnić. Jak to zrobić

4.Trzeba samodzielnie zdobyć odpis orzeczenia sądu w tej sprawie, czy sąd się tym zajmie?

5.Czy we wniosku należałoby powołać się na wcześniejszą sprawę podając
sygnaturę akt tej sprawy (i tylko to posiadam)?
Czy fraza wnoszę o dopuszczenie dowodu z akt sprawy... jest tu odpowiednia

6. Jakie inne dokumenty wypisy z księgi wieczystej, ewidencji gruntów i budynków itp są potrzebne czy zostana zaczerpnięte z akt poprzeniej sprawy

Po pierwszej sprawie spadkowej jaką przeprowadziła ciotka wpisy w ewidencji gruntów i budynków, w księgach wieczystych są na ciotkę i męża małżonków. Co cieszy innych spadkobierców bo nie płacą dużych podatków.
Nie wiem czy to zaniedbanie ze strony sądu czy zmarłej.

7. Czy należałoby to prostować jeszcze przed sprawą, kto byłby do tego uprawniony?
Istniej podejrzenie że udział w pewnej nieruchomości leśnej nie została przez zaniedbanie objęta spadkiem,jak to prostować? czy warto?

8. Czy dzieci zmarłego rodzeństwa mogą wystąpić z roszczeniem o zachówek?

9. Co powinienem miec jeszcze na uwadze załatwiając tą sprawę?

Dziękuję bardzo za wszelką pomoc i za cierpliwość i doczytanie tego do końca.http://forumprawne.org/images/smilies/icon_smile.gif:help::help::help:

co do wstępu, nie są konieczne wszystkie akty; pani w sekretariacie zapewne to panu powiedziała, ale znając życie pan drążył temat, więc udzieliła odpowiedzi takiej jak powinna, iż nie wie - bo ona nie jest ani sądem, ani prawnikiem;

pan nie jest wnioskodawcą, tylko pełnomocnikiem!!

1. niezbędnym aktem jest tylko akt zgonu, sąd jednak zawsze potrzebuje także akt wnioskodawcy (tego rzeczywistego) - jednakże zawsze pana do tego grzecznie i kulturalnie wezwie; jeśli wezwie do wszyskich, to tak trzeba będzie zrobić, przy czym ja już pisałem (na forum), a pan nie znalazł, więc widać że panu się nie chce szukać, że można je uzyskać za pośrednictwem sądu;

2.***

3.będzie problem, jeśli jest to dla pana problem; - dla mnie nie;

4. nie rozumiem???

5. jaką poprzednią sprawę?

trzeba zrobić wróc, niczym pani profesor z ekonomii;

czy pan wie, o czym pan pisze?

jeśli pan nie wie, to prosze najpierw przewertować forum; bo pan myli podstawowe pojęcia;

a później pogadamy...

Powrót