Testament i szczegółowy podział domu

• Autor wątku Autor wątku manticore
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

manticore

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam

1. Czy jest możliwe sporządzenie szczegółowego testamentu ?
Ojciec chce sporządzić testament u notariusza, zapisując mnie i bratu dom razem z działką.
Jednak chce dokładnie wskazać jakie pomieszczenia i jaką część gruntu przekazuje mi i bratu.
W tym celu został sporządzony specjalny plan domu z oznaczeniem pomieszczeń z numerami.

2. Czy w testamencie można umieścić wykaz ( numery pomieszczeń ) które, mają w przyszłości być przydzielone odpowiednio bratu i mnie ?
3. Jakie zapisy wtedy znajdą się w księdze wieczystej nieruchomości ?
4. Czy można w takim przypadku założyć dwie odrębne księgi i podzielić działkę z domem na dwie odrębne nieruchomości ?

manticore

1. Co do zasady nie ma takiej mozliwosci. Polskie prawo spadkowe nie przewidzialo moziwosci sporzadzenia testamentu dzialowego, a wie okreslenia przez spadkodawce w testamencie co komu ma przypasc konretnie .
Gdyby ojciec sporzadzil taki testament to w razie sporu miedzy Wami (spadkobiercami) nikt (sąd,notariusz) nie jest zwiazany ustaleniami ojca zawartymi w testamencie.
2. Jak wyzej.
3.Pytanie jest bezprzedmintowe, a moze go nie rozumiem
4. Raczej nie

1. W takim razie czy jeżeli ojciec sporządzi umowę darowizny a nie testament, czy wtedy może być tak szczegółowa jak przedstawiłem wyżej i będzie obowiązywała w 100% ? - tego jednak chciałem uniknąć ze względu na wysokie koszty notarialne liczone od wartości nieruchomości.

2. A może sporządzić umowę notarialną z bratem dotyczącą szczegółowego podziału gruntu i pomieszczeń obowiązującą po ustaleniu spadku ? ( tylko jakie mogą być wtedy koszty ? )

3. Jeżeli chodzi o księgę - chodziło mi o to czy stosowne szczegółowe zapisy mogą się w niej znaleźć , czy poprostu będzie ogólny zapis typu : współwłaściciele po 1/2 powierzchni ?

4. Czy w przypadku spadku bez testamentu i wspomnianej umowy w podziale majątku uczestniczą żony i dzieci obu stron ?

Od poczatku.
Co to za nieruchomosc??
Czy chodzi Pani o odrebne lokale??

1. Koszty notarialne nie sa juz takie ywsokie
2. Chodziloby o podzial quod usum, a wiec zastrzezenie ze okreslone czesci przypadaja komus do wylacznego korzystania.
3. Bedzie ogolny zapis+ew. quod usum.
4. Zony nie sa krewnymi spadkodawcy wiec nie uczestnicza w sprawie. Dzieci tez nie beda uczestniczyc.

Nieruchomość to domek z działką 400m z dwoma odrębymi lokalami z oddzielnymi wejściami ( już poprzebudowie ) jednak brat ponieważ ma dwoje dzieci a ja jedno uważa że należy mu się większa część.Z tego powodu dla zabezpieczenia na przyszłość ojciec chce zaznaczyć wyraźnie co jest i będzie czyje. Skoro w tym przypadku wnuki dziadka czyli nasze dzieci nie biorą udziału w podziale majątku to sprawa chyba jest jasna.

1. koszty opłaty notarialnej biorąc pod uwagę ceny nieruchomości w tej okolicy to jakieś 7-8tysięcy .
2. quod usum - czy jest to umowa (akt) której w przyszłości nie można zerwać ?

Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi, wiele mi to rozjaśniło.

1. Brat moze myslec rozne rzeczy.
2. Dom spelnia kryteria zeby ustanowic odrebna wlasnosc lokali. Mozna to zrobic teraz - ojciec musialby udac sie do notariusza i zlozyc oswiadczenie o ustanowieniu odrebnej wlasnosci lokalu. Koszty wydawaly mi sie mniejsze.Mozna to tez zrobic po smierci ojca, w toku dzialu spadku.
3. Znacznie uproscilem swoj pierwszy post. Spadkodawca moze sporzadzic testament w ktorym Pani zapisze samodzielny lokal (musi byc scisle oznaczony) a bratu frugi lokal. Lokale musza byc okreslone tak zeby nie bylo problemu z ustaleniem ktory zostal zapisany Pani a ktory bratu. Np. Jeden samodzielny lokal ma powierzchnie 250 m (lokal A) a drugi 150 m (B). Jesli spadkodawca w ten sposob zapisze lokale, to w mysl prawa spadkowego Pani bedzie dziedziczyc na podstawie testamentu w wysokosci 25/40, a brat 15/40. Jesli dojdzie do dzialu, wtedy tylko niepowazny sad nie przyzna Pani tego lokalu do ktorego zostala Pani powolana. Wszystko bedzie zalezec od Pani. Jesli Pani zgodzi sie, zeby przyznano Pani mniejszy lokal ze splata od brata, to sad taki wniosek przyjmie.
4. Podzial quod usum wymaga formy pisemnej, nie jest konieczne udanie sie do notariusza. Ale w tym wypadku juz odpada
5. Testament radzilbym sporzadzic u notariusza - koszt nie przekroczy na pewno 150 zlotych.

Pozdrawiam
PS. Moje wywody pisane byly w pospiechu i zdaję sobie sprawe ze sa chaotyczne. W razie watpliwosci odpowiem na dalsze pytania- ale dopiero jutro.

Teraz widzę już więcej możliwości dziękuję za poświęcony czas.
Muszę umówić się z notariszem i dogadać szczegóły. Prawdopodobnie po rozmowie nasuną się kolejne pytania.

Wyczytałem w stawkach notarialnych że w przypadku darowizny w 1 grupie pokrewieństwa jest to 50% stawki liczonej od wartości ( więc nie jest aż tak dużo ) i jeżeli dobrze zrozumiałem to w przypadku umowy o ustanowieniu odrebnej wlasnosci lokalu jest to taka sama taksa.

PS. Jestem w 100% facetem :beer:

Powrót