Testament i źle wpisane imię...

• Autor wątku Autor wątku is2112
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

is2112

Użytkownik
Odpowiedzi
111
Mam problem z testamentem po babci i dziadku. Dziadek zmarł w 2006 roku i spisał mi testamentem swoją część mieszkania. W testamencie było wpisane moje imię przez 2 litery L Izabella, natomiast w dowodzie i akcie urodzenia mam Izabela. Sprawa spadkowa była w 2015 roku i sąd chyba się nie zorientował, dostałam psotanowienie ale na postanowieniu jest ze dziedziczy Izabella. Tyle że przecież pokazywałam w sądzie dowód osobisty itp. W 2021 roku zmarła babcia i to samo, na testamencie jest Izabella(w sprawie części mieszkania po babci) , żaden notariusz nie chce poświadczyć spadku. Czy ta sprawa nadaje się tylko na rozprawę sądową czy jakoś inaczej w sądzie da się to załatwić? Nie ma chyba wątpliwości że chodzi o mnie co prawda na testamencie niestety nie ma numeru PESEL, na postanowieniu z sądu też nie, jednak są imiona moich rodziców, nazwisko panieńskie które jest mało spotykane, data urodzenia no i moja babcia i dziadek mieli tylko 1 wnuczkę o takim imieniu, pozostali to wnuczkowie płci męskiej i oczywiście nie mają takiego imienia. Wiem że pewnie sprawa spadkowa trwa długo, no i nie wiem co z tym poprzednim postanowieniem części po dziadku, jak to załatwić?

Czy ta sprawa nadaje się tylko na rozprawę sądową czy jakoś inaczej w sądzie da się to załatwić?
Jeżeli nie ma możliwości sporządzenia aktu poświadczenia dziedziczenia to jedyną alternatywą pozostaje sądowe postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku.
nie wiem co z tym poprzednim postanowieniem części po dziadku, jak to załatwić?
A co do postanowienia po dziadku to może wniosek o sprostowanie postanowienia - taki wniosek można złożyć w dowolnym momencie a więc także co do postanowienia o stwierdzeniu nabycia spadku z 2015 roku. Z uwagi na to, że sprostowanie może być dokonane z urzędu wniosek taki nie podlega opłacie.
Przepis prawny:
art. 350 Kodeks cywilny (fragment)
§ 1. Sąd może z urzędu sprostować w wyroku niedokładności, błędy pisarskie albo rachunkowe lub inne oczywiste omyłki.

Dziękuję bardzo. Wysłałam do sądu pismo o sprostowanie tej pomyłki, ale słyszałam że sąd nie ma wyznaczonego terminu na odpowiedź. Czy może być tak że mi nie odpiszą wcale? Załączyłam tam różne dokumenty m in akt małżeństwa, akt urodzenia, zdjęcia dowodu osobistego, te pierwsze dwa dokumenty przydałoby mi się odzyskać również, czy orientują się Państwo czy w ogóle jest szansa, że odpiszą?

is2112 napisał:
Czy może być tak że mi nie odpiszą wcale?
Sąd wydaje w sprawie sprostowania postanowienie a odpis takiego postanowienia powinien zostać Pani doręczony listem poleconym. Można kontaktować się z biurem obsługi interesanta sądu jeżeli przez dłuższy czas nie będzie przesyłki.

Powrót