testament- mieszkanie

• Autor wątku Autor wątku ciacho_26
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

ciacho_26

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
czy można w testamencie zapisać tylko i wyłącznie mieszkanie?

Można- a co ma na celu zapisanie samego mieszkania, nie ma innego majątku?

Właściwie to nie ma. Wuja (bo to o niego chodzi) chce mi zapisać mieszkanie, a kasą to mamy się sami podzielić między sobą (tak mówi) A kasy ma niewiele. Nie ma tak naprawdę co dzielić. Nie chce na niego naciskać żeby nie wyszło że jestem zachłanna.

Proszę poczytać o zachowku jest w dziale. Nabezpieczniej przenieść własność w formie dożywocia.

Umowa dożywocia nie wchodzi w grę. Nie chce sie na ten temat rozpisywać. Powiem tylko, że mieszkanko to tylko kawalerka, i ja osoba młoda nie mogę z Wujem mieszkać, pomagam mu jak tylko mogę.Na razie daje sam radę. Nie wiem o co Ci chodzi z tym zachowkiem. Wuja jest osobą samotną, bezdzietną, więc (z tego co już wiem) nikt z rodziny nie ma prawa do zachowku. Obawiam się tylko, że jego siostra (ma też koło 80- tki) może będzie chciała podważyć testament, bo ustawowo ma prawo do mieszkania (rodzeństwo).

Dlatego zależy mi na tym, żeby testament był sformułowany prawidłowo.

Może by tak spisać testament u notariusza? Notarialny testament baaardzo trudno podważyć, a przy okazji notariusz pomoże w prawidłowym sformułowaniu treści dokumentu.

Na dzień dzisiejszy Wujek zgubił dowód i do czasu aż nie wyrobi nowego chciałam aby spisał testament ręcznie. Niestety jego kondycja psychiczna jest coraz gorsza i nie wiem czy jak już załatwi swoje papiery czy nie będzie za późno na spisywanie u notariusza.

A siostra nie wchodzi przypadkiem też jako osoba uprawniona do zachowku?

wydaje mi się że nie ale zaraz sprawdze

Do grona osób uprawnionych do zachowku zalicza się:
- zstępnych (dzieci, wnuki),
- małżonka,
- rodziców spadkodawcy
Niema mowy o rodzeństwie. Jak ktoś ma inne zdanie to proszę o sugestie.

W testamencie wystarczy napisać że - chcę aby cały mój majątek przypadł mojej siostrzenicy ........ , a pieniądze zgromadzone na rachunku bankowym siostrze mojej.......

Testament musi być sporządzony odręcznie, podpisany, i opatrzony datą. W przeciwnym wypadku jest nieważny.
Siostra nie jest uprawniona do zachowku. Najpewniej jednak, oczywiście jak tylko będzie DO iść do notariusza.

Ostatnia edycja:
Bardzo dziękuje za wszystkie cenne wskazówki. Na pewno z nich skorzystam. Spiszemy testament odręczny, a jak Wujek będzie miał już dowód to wtedy pójdziemy do notariusza, aby było pewniej :)
Pozdrawiam

Powrót