testament na moje dzieci

• Autor wątku Autor wątku eve_123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

eve_123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
witam i prosze o porade
mam mieszkanie i nastoletnie dziecko. jakis czas temu wyszłam ponownie za mąż (mieszkanie mialam przed ślubem). Dzieci z obecnym mężem nie mamy wspólnych. Mąz ma dorosłą córkę.
Chiałabym aby w razie mojej smierci mieszkanie należało tylko do mojego dziecka. Obecy mąż też jest tego zdania-bo skoro to było mieszaknie przed naszym slubem to on do niego nie rości sobie zadnych praw.
Czy jesli w testamencie zapisze że zapisuję je synowi to wystarczy?
Czy ewentualnie jakieś zachowki mój syn musiałby komukolwiek płacic( męzowi , jego córce)

On sobie żadnych praw do Twojego majątku osobistego rościć nie może i nie jest to kwestia jego dobrej woli. Natomiast po Twojej śmierci będzie mu przysługiwał spadek - razem ze zstępnymi dziedziczy małżonek. Zapisanie lokalu synowi w testamencie będzie miało ten skutek, że syn otrzymałby lokal, a mąż miałby prawo wystąpić o zachowek, i wartość tego lokalu byłaby wzięta pod uwagę przy obliczaniu masy spadkowej (a zatem i zachowku).

Porozmawiajcie z mężem o wzajemnym zrzeczeniu się dziedziczenia po sobie. Jeżeli to ma dotyczyć tylko tego mieszkania - rozważ umowę dożywocia (zbywasz lokal w zamian za opiekę).

dziekuję za informację. niestety chyba zrzeczenie tu nie da rady.Mąż ma córke z poprzedniego zwiazku ona jest już dorosła i jesli on sie zrzecze to chyba ona bedzie mogła ewentualnie przystąpić do spadku(myślę że ona nie zrzecze sie- napięte stosunki między nimi są). Ale mąż wie o zachowku i jestem pewna że nie bedzie występował o niego- chyba że jest to obligatoryjne i musiałby w razie mojej wcześniejszej śmierci??

Umowa o dożywocie zawierana z 18-to letnią osobą jest ryzykowna. Nie wiadomo jeszcze jak się ta osoba zachowa w przyszłości stojąc przed różnymi życiowymi wyborami.
Lepsze jest zawarcie z mężem dwóch wzajemnych umów zrzeczenia się dziedziczenia ustawowego po sobie i zadysponowanie majątkiem na rzecz syna w testamencie który można w razie czego zmodyfikować kiedy się zechce i jak się zechce.

eve_123 napisał:
ona jest już dorosła i jesli on sie zrzecze to chyba ona bedzie mogła ewentualnie przystąpić do spadku
Umowy te były by zawarte tylko między małżonkami. Zgoda dzieci jest zbyteczna. Umowa o zrzeczenie się dziedziczenia jest zawierana jeszcze za życia spadkobiercy i przyszłego spadkodawcy i nie można jej mylić z odrzuceniem spadku po śmierci spadkodawcy.

Ostatnia edycja:
rozumiem, bardzo dziekuje za wyjasnienie.
Prosze jescze o informacj.e Umowa o zrzeczenie się dziedziczenia to rozumiem u notariusza?? czy między soba możemy odręcznie spisać??

Dwie umowy, w jednej Ty zrzekasz się dziedziczenia po mężu a w drugiej umowie mąż zrzeka się dziedziczenia po Tobie. Dzięki temu dzieci obydwu stron są tak samo zabezpieczone przed roszczeniami swojej macochy/ojczyma.
Art. 1048 kodeksu cywilnego
Spadkobierca ustawowy może przez umowę z przyszłym
spadkodawcą zrzec się dziedziczenia po nim. Umowa taka powinna być zawarta
w formie aktu notarialnego.
Koszt u notariusza to 223 zł od jednej umowy czyli razem 446 zł.

Powrót