Testament notarialny - 2 pytania.

• Autor wątku Autor wątku almatea
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

almatea

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
W 1999 roku ciocia z wujkiem spisali testament notarialnie.

Ciocia wysyłuchała coś w telewizji i obawia się, że zmieniły się przepisy i może już być nieważny. Mam zatem dwa pytania.

1. Czy testament notarialny spisany w 1999 roku stracił na ważności lub na chwilę obecną może mieć jakieś uchybienie które trzeba skorygować?

2. Treść testamentu brzmi: Pan XXX YYY oświadcza, że do spadku powołuje bratanicę żony panią XXX YYY córkę AAA BBB zamieszkałą w ZZZZZZZZZ.

Nie ma tutaj wyszczególnione co otrzymuje w spadku.
Ś.p. wujek powiedział kiedyś, że mieszkanie i wszystko co do nich należy po smierci przejmie moja mama.

Czy mam rozumieć, że testament jest ogólny? I dotyczy mieszkania, jego wyposażenia, pieniędzy na koncie itd?

Pozdrawiam

1. Żadne takie uchybienie nie przychodzi mi do głowy. Przepisy Kodeksu cywilnego o testamentach pisemnych nie zmieniały się od 1964 roku :) Ale może, kto skojarzy, co ciocia miała na myśli.

Mam tylko nadzieję, że każdy spisał testament odrębnie, ale skoro u notariusza, to powinno być OK.

2. Testament powinien być ogólny, bo z testamentem o treści tobie dom, a tobie zagrodę jest więcej kłopotów :) Zapis w pani testamencie oznacza, że dziedziczy Pani wszystko, mieszkanie, wyposażenie. Co do pieniędzy w banku możliwa jest odrębna dyspozycja składana w banku, ale jeżeli jej nie ma, to takżepani je dziedziczy.

Powrót