Momooka napisał:
Umowę najmu lokalu musiałem podpisać do up jak zakładałem działalność na dofinansowanie.
Wydaje mi się oczywiste że warunek postawiony w art. 16 ust. 2 pkt 4 ustawy (o podatku od spadków i darowizn) dotyczy tylko umów najmu zawieranych dla własnych celów mieszkaniowych a więc nie dotyczy umów najmu zawieranych w celu pozyskania miejsca do prowadzenia własnej działalności gospodarczej czyli biura, warsztatu, sklepu, magazynu albo innego lokalu niemieszkalnego.
Co prawda, akurat w art. 16 ust. 2 pkt 4 nie użyto przymiotnika "mieszkalny" dla określenia przeznaczenia najmowanego lokalu lub budynku ale wykładnia celowościowa tego przepisu prowadzi do wniosku że ustawodawca mógł mieć tutaj na myśli tylko najem lokalu mieszkalnego lub budynku mieszkalnego który w ten sposób ma zostać zwolniony aby zwiększyć podaż lokali mieszkalnych dla ogółu społeczeństwa a najemca rezygnujący z najmu i dziedziczący inny lokal mieszkalny może w zamian za to skorzystać z ulgi mieszkaniowej przy jego nabyciu.
4) nie są najemcami lokalu lub budynku lub będąc nimi rozwiążą umowę najmu w terminie 6 miesięcy od dnia złożenia
zeznania podatkowego albo zawarcia umowy darowizny w formie aktu notarialnego;
Na stronie sejmu RP znalazłem wystąpienie
Podsekretarza Stanu w Ministerstwie Finansów Witolda Modzelewskiego który zreferował sejmowi uzasadnienie projektu ustawy o zmianie ustawy o podatku od spadków i darowizn zawartego w
druku sejmowym nr 862 w którym zaproponowano wprowadzić ten przepis po raz pierwszy ale niestety nie odniósł się on tam do tego przepisu. Innego uzasadnienia tej zmiany ustawy nie udało mi się znaleźć. Przepisy uchwalono w
ustawie z dnia 29 czerwca 1995 r. o zmianie ustawy o podatku od spadków i darowizn.
Dla pewności zapytaj o interpretację w urzędzie skarbowym.
Zapytaj też czy mają własny formularz Oświadczenia o korzystaniu z ulgi mieszkaniowej który załączysz do zeznania SD-3 lub czy można pobrać formularz
oświadczenia z dowolnego urzędu skarbowego.
Pamiętaj że oprócz zameldowania się na pobyt stały powinieneś także zaktualizować swój adres zamieszkania w CEiDG - formularz CEIDG-1 (a osoby nie prowadzące działalności gospodarczej w formularzu ZAP-3). Nowego adresu zamieszkania będziesz musiał używać we wszelkich zeznaniach podatkowych. Oczywiście w sprawach podatkowych związanych z prowadzoną działalnością gospodarczą możesz nadal używać jako adresu do korespondencji/doręczeń adresu swojego biura w mieszkaniu ojca (też doprecyzuj to w CEIDG-1).
Jeżeli pod nowym adresem zamieszkania nie będziesz przez dłuższy czas dostępny np. z powodu wyjazdu (lub "pracoholizmu") to istnieje ryzyko przegapienia korespondencji z urzędu skarbowego dotyczącej nabycia spadku. Nabycie spadku nie jest związane z działalnością gospodarczą więc aby uniknąć sporu z urzędem skarbowym to na taką okoliczność wskazałbym jako adres do korespondencji adres skrytki pocztowej (w polu uwag zeznania SD-3) a nie adres mieszkania ojca jako "biura" ale ma to swoją wadę - skrytka kosztuje 90 zł na rok. Dodam że do odbioru korespondencji ze skrytki pocztowej można ustanowić pełnomocnika pocztowego.
Jest jeszcze taka nowa usługa eInfo awizo SMS ale niestety nie działa ona dla korespondencji nadsyłanej w postępowaniu karnym, cywilnym, sądowo-administracyjnym, administracyjnym, podatkowym. Piszą o tym także na stronie rządowej gov.pl w związku z pandemią.