Testament Odreczny i zapis wideo

• Autor wątku Autor wątku mroczny84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mroczny84

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam. Pewna pani której od pewnego czasu pomagam postanowiła zapisać mi w spadku swój dobytek. Nie posiada żadnych bliskich oprócz 2 braci z którymi nie utrzymuje żadnego kontaktu. Postanowiła spisać testament odrecznie, jednak z racji ograniczonej motoryki stawów treść jest czytelna ale nie przypomina jej pisma sprzed lat (niedbale zapisane) o treści :

Data miejscowość, na środku zapis Testament, a pod spodem zapis Ja ......... Wyznaczam jako swego spadkobierce pana ..........
pod spodem podpis i tyle.

Dodam tylko że nie sporządziła notarialnego testamentu bo boi si wychodzić z domu z racji pandemii i dowód stracił ważność 2 lata temu a bez niego u notariusza nic si nie załatwi. Po napisaniu testamentu poprosiła mnie o nagranie na telefonie filmu na którym trzyma ten testament oświadcza że go własnorecznie napisała odczytuje go i wyjaśnia kim jest komu i dlaczego zapisuje spadek. Moje pytani brzmi czy to wystarczy by taki testament został uznany. Pozdrawiam

mroczny84 napisał:
Moje pytani brzmi czy to wystarczy by taki testament został uznany.
Może to być pomocne albo wręcz przeciwnie. Jeśli Ty filmowałeś to nagranie z własnej inicjatywy to zachodzi przypuszczenie że mogłeś wpływać na treść testamentu uniemożliwiając swobodne powzięcie decyzji przez testatorkę (art. 945 kodeksu cywilnego).
Dlatego lepiej aby to nagranie było wykonane innego dnia niż data spisania testamentu. Warto zrobić trochę innych nagrań upamiętniających np. imieniny albo urodziny które nie dotyczyły by rozmów na temat testamentu. Dzięki temu byłby dowód że filmowałeś różne zdarzenia (na pamiątkę dla tej starszej Pani) a nie tylko to jedno na którym mogło Ci zależeć.
Poza tym, rodzeństwo może dowodzić w sądzie że spadkodawczyni nie mogła świadomie wyrażać swojej woli w chwili sporządzenia testamentu z powodu choroby lub zażywanych leków. Jeśli nie utrzymują z nią kontaktów to raczej nie będą wiedzieli o konkretnych lekach ale sąd może zadać takie pytanie Tobie. Przejrzyj ulotki leków, czy w często występujących objawach niepożądanych są wymienione zaburzenia koncentracji, zaburzenia procesu myślenia itp.

mroczny84 napisał:
dowód stracił ważność 2 lata temu a bez niego u notariusza nic się nie załatwi
Szkoda, bo jako osoba zaliczana do III grupy podatkowej w podatku od spadku mógłbyś skorzystać z wyłączenia z opodatkowania do 110 m2 powierzchni użytkowej odziedziczonego budynku lub lokalu mieszkalnego. Warunkiem tego jest sprawowanie opieki nad wymagającym takiej opieki spadkodawcą, na podstawie pisemnej umowy z podpisem notarialnie poświadczonym, przez co najmniej dwa lata od dnia poświadczenia podpisów przez notariusza.
Art. 16 ustawy o podatku od spadków i darowizn.

Dodam że notariusz może dojechać do domu w celu dokonania czynności poświadczenia podpisów. Wcześniej trzeba notariuszowi dostarczyć wydrukowaną umowę oraz dane z dowodów osobistych. Umowa zwyczajowo powinna być sporządzona w dwóch egzemplarzach ale wystarczy że podpisy są poświadczone na jednym egzemplarzu (byle później on nie zaginął).

Urzędnik gminy ma obowiązek dojechać do osoby chorej w celu odbioru wniosku o dowód osobisty (wniosek podpisuje się w obecności urzędnika). Urzędnik ma obowiązek przywieźć dowód osobisty osobie chorej do domu.
Art. 26, Art. 30 ust. 4 ustawy o dowodach osobistych

Największy problem chyba ze zrobieniem zdjęcia do dowodu osobistego ;) Ja raz robiłem takie zdjęcie dla mojego taty i potem miałem dużo upierdliwej pracy w GIMPie żeby zaznaczyć obrys głowy i ramion, wkleić go w białe tło, przyciąć obraz i przeskalować.

Ostatnia edycja:
Powrót